◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Intervenții de urgență la Poarta Sărutului și Masa Tăcerii

                În perioada 15 octombrie – 30 noiembrie 2020, operele de piatră din componența  Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu vor fi supuse unor operațiuni de întreținere periodică, în conformitate cu Proiectul cadru de urmărire în timp/mentenanță – stabilire proceduri pentru activitatea de urmărire în timp/mentenanță și intervenții la Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, proiect realizat de SC Credo Design SRL în anul 2019.

                Operațiunile care se vor executa cu această ocazie au primit avizul favorabil al Ministerului Culturii, fiind vorba de următoarele: cercetare preliminară, curățarea depunerilor neaderente prin mijloace urscate, tratament de biocidare, chituirea și plombarea selectivă a zonelor lacunare în care stagnează apa, tratament de biocidare preventivă, documentație de specialitate a intervenției, verificarea etanșeității acoperișului la partea superioară a lintoului de la Poarta Sărutului.

                SC Moldrestcom SRL din județul Suceava este firma care a semnat contractul cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, pentru servicii de proiectare și execuție – faza intervenție de urgență la operele din piatră din componența ansamblului monumental. Valoarea contractului de intervenții de urgență este de 156.929,50 lei, TVA inclus.

                 Din echipa de lucru fac parte șapte restauratori, dintre care trei specialiști atestați de Ministerul Culturii. Coordonatorul echipei este Ionel Gemănar, restaurator piatră, specialist atestat MCC. Acesta este absolvent al UNARTE București, Facultatea de Istoria și Teoria Artei, specializarea Conservare-restaurare, instituție de învățământ unde este și cadru didactic în acest moment.

                Proiectul cadru menționat recomandă, pe lângă alte acțiuni, desprăfuirea periodică o dată la trei luni de zile, biocidarea preventivă, anuală sau bianuală, refacerea periodică a cordonului de chit siliconic, perimetral  învelitorii din tablă de plumb a Porții Sărutului, îndepărtarea depunerilor de pe piesele din piatră, interzicerea contactului fizic direct al vizitatorilor cu toate operele din piatră, respectarea unui regulament minimal de vizitare ș.a.

                Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu este instituția care administrează Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, obiectiv care aparține patrimoniul cultural național. Este de menționat că această capodoperă brâncușiană, cu valoare universală, a fost propusă pentru introducerea în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 2018, analiza dosarului de candidatură urmând a se face anul viitor.

După cum bine se știe, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu este compus din patru piese principale, care sunt, în ordinea gândită de sculptor : „Masa Tăcerii”, „Aleea Scaunelor”, „Poarta Sărutului” și „Coloana fără Sfârșit”, incorect denumită Coloana Infinitului. Din axul monumental face parte și Biserica „Sfinții Apostoli”, construită între anii 1927-1938, clasată ca monument istoric de valoare locală. Acest ansamblu monumental a fost gândit și ridicat de către Constantin Brâncuși în anii 1937-1938, la comanda Ligii Femeilor Gorjene, a cărei președintă era Arethia Tătărescu. A fost inaugurat pe 27 octombrie 1938 și a fost dedicat eroilor gorjeni căzuți în Primul Război Mondial, având astfel semnificația unui memorial de război.

Pentru cercetarea și monitorizarea stării de conservare a pieselor care alcătuiesc ansamblul sculptural, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” a încheiat un parteneriat de cercetare în anul 2014 cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 – CERTO.

Adina Andrițoiu / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *