default-logo

ONU lansează un sistem global de supraveghere a emisiilor de metan

Metanul, care are un efect de încălzire mult mai mare decât dioxidul de carbon pe durată scurtă, este responsabil pentru aproximativ un sfert din creșterea globală a temperaturilor până acum, spun oamenii de știință. Organismul de supraveghere a Mediului al ONU (UNEP) a anunțat că va lansa o bază de date publică cu scurgerile globale de metan detectate de sateliții spațiali. Măsura face parte dintr-un nou program de încurajare a companiilor și guvernelor să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.
Sistemul, denumit MARS sau Methane Alert and Response System, se va baza pe angajamentul semnat de 119 țări de anul trecut de a reduce emisiile de metan cu 30% în acest deceniu, un obiectiv despre care oamenii de știință spun că este crucial pentru a preveni schimbările climatice extreme, relatează Euronews. Sistemul MARS se va baza pe o rețea existentă de sateliți spațiali pentru a identifica penele de metan de pe tot globul, pentru a estima cât de mari sunt acestea și pentru a identifica compania sau guvernul responsabil, punctează UNEP. „Sistemul de alertă și răspuns la metan este un pas important în a ajuta guvernele și companiile să atingă acest obiectiv important, pe termen scurt în materie de climă”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al Programului ONU pentru Mediu, într-o declarație emisă la summitul COP27 privind schimbările climatice, din Egipt. „Reducerea emisiilor de metan poate face o diferență mare și rapidă, deoarece acest gaz părăsește atmosfera mult mai repede decât dioxidul de carbon”.
Observatorul internațional al emisiilor de metan al UNEP va împărtăși apoi informații despre scurgere cu oricine este responsabil, în speranța că va găsi cauza scurgerii și o va repara.
Pe ce surse de metan se va concentra sistemul?
Sistemul se va concentra mai întâi pe operațiunile globale de petrol și gaze, printre cele mai mari surse de metan, înainte de a se extinde treptat pentru a acoperi alte industrii precum cărbunele, deșeurile, animalele și orezul. Inițiativa va fi finanțată parțial de guvernele Statelor Unite și ale Uniunii Europene, împreună cu organizații filantropice, inclusiv Fondul Bezos Earth Fund al fondatorului Amazon Jeff Bezos și Global Methane Hub, a spus UNEP. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*