default-logo

Proiectul Comisiei Europene privind libertatea presei în tabloul aderării la UE a statelor din Balcanii de vest

Țările candidate la aderarea la UE trebuie să fie pe deplin în conformitate cu Actul european pentru libertatea presei, scrie Antoaneta Nikolova, directorul Balkan Free Media Initiative:
„În timp ce, pe de o parte, șapte dintre primele 10 locuri în Indicele pentru libertatea presei al organizației Reporteri fără frontiere sunt ocupate de sunt țări europene, în ultimii câțiva ani, în Europa am asistat la o eroziune severă a ecosistemului media. În Polonia, Ungaria, Grecia și Bulgaria, care au ajuns de câțiva ani la rând ultimul loc al țărilor UE în Index, mediul presei este serios amenințat, iar în Slovacia și Malta jurnaliştii au fost uciși din cauza muncii lor. Semnalul către instituțiile europene a fost mai mult decât evident”.
Mass-media sunt esențiale pentru funcționarea societăților și economiilor democratice, se arată în proiectul Comisiei Europene privind libertatea presei. Documentul stabilește obiective specifice: armonizarea cadrelor legislative naționale, protejarea publicului de conținutul dăunător, inclusiv din țări terțe (de exemplu, Rusia, China, etc.), reducerea riscului de interferență a statului și a privatului în politica editorială, ca precum și pentru a asigura alocarea de anunțuri transparente, echitabile și criterii verificate ale agențiilor de măsurare a persoanelor. „Dar nu este suficient.
Regulile de acoperire a proprietății mass-media, de exemplu, sunt discreționare și voluntare.
Pentru oligarhii din Europa de Est, este ca nimic nu se schimbă dacă nimic nu se schimbă. Controlul total asupra mass-media din Balcani s-a petrecut tocmai datorită proprietății ascunse asupra organismelor de presă, iar dacă Europa se așteaptă ca aceștia să renunțe voluntar la instrumentele lor de influență, atunci legea mass-media va rămâne în sfera decorativă a iluziei. Același lucru este valabil și pentru modelele de publicitate, care sunt vitale pentru existența informațiilor gratuite și a reclamei direcționate de care majoritatea mass-media au nevoie pentru a supraviețui”, punctează Nikolova.
Mass-media din Balcani sunt sufocate de strânsoarea jucătorilor politici. În mod paradoxal, țările în care presa se află într-o stare critică au fost mai receptive să primească documentul european decât „campionii libertății presei”. Principalele obiecții la legea propusă pentru mass-media au venit din țările baltice – Estonia își evaluează mass-media ca fiind suficient de sănătoase pentru a nu avea nevoie de un remediu – iar pentru Suedia, multe elemente de armonizare nici nu există în legile naționale.
Organizațiile pentru libertatea presei au, de asemenea, sentimente amestecate. EU Disinfo Lab, de ex. consideră că articolul 17 din proiectul de lege ar putea anula o mare parte din progresele înregistrate în lupta împotriva dezinformării și ar putea deschide calea pentru continuarea lobby-ului pentru scutirea totală a mass-media de la moderarea conținutului media.
Astfel de obiecții au determinat CE să prelungească perioada de consultare până la sfârșitul anului. Până atunci, părțile relevante își pot exprima pozițiile, pe care până acum au ieșit la iveală timid, scrie EURACTIV.
Pentru statele membre UE din Balcani, responsabilitatea este cu atât mai semnificativă, deoarece evaluările lor vor fi esențiale pentru aderare. UE trebuie să se asigure că noua lege a mass-media poate avea un impact pozitiv în țările în curs de aderare, unde deteriorarea libertății mass-media este o problemă în creștere. În Balcani, de exemplu, mass-media de vârf care aruncă dezinformări subminează atitudinile față de UE în favoarea Rusiei și Chinei. Aceasta situația în Serbia, care încă nu a progresat în strategia sa media pentru 2020 sau în alinierea la politica externă și de securitate comună a UE. De fapt, grupurile societății civile și deputații europeni sunt acum îngrijorați, deoarece Serbia pare pregătită să acorde toate cele cinci licențe TV naționale instituțiilor media pro-ruse și pro-guvernamentale. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*