default-logo

CONȘTIINȚA LA ANIMALE! Ele reacționează spectaculos înainte să moară

Animalele reacționează în mod spectaculos înainte să moară. Când simt ca li se apropie sfârșitul, elefanţii se îndreaptă către un loc din savană, numit cimitirul elefanților. Cu câteva minute înainte de a muri, elefanţi își îndreaptă trompa către cer și scot sunete spectaculoase.

Cazuri de-a dreptul emoţionante se produc la maimuţele femele care după ce le-a murit puiul, îl poartă în brațe săptămâni întregi, despărțirea fiind foarte grea. Înainte să moară, femela cimpanzeu este înconjurată de alte maimuțe care o curată și rămân în preajma sa până la momentul morții.

Înainte de a părăsi cadavrul, maimuţele controlează dacă este cu adevărat moartă, mişcându-i capul și membrele.

În anul 2012, mai mulți oameni de știința au semnat o declarație conform căreia animalele au conștiința. Lista cuprinde nume de animale, păsări și chiar caracatiţa. Absenţa neocortexului, se spune în acea declarație, nu exclude posibilitatea unui organism de a experimenta stări afective.

Studiile au relevat că animalele au substraturi neuroanatomice, neurochimice și neurofiziologice ale stărilor de conștiința, alături de capacitatea de a manifesta comportamente gândite.

Despre păsări se spune că pot oferi un comportament remarcabil de evoluție paralelă a conştiinţei. Dovezi ale unor nivele de conștiința asemănătoare celor ale omului au fost observate la papagalii gri africani.

Multe specii de păsări au fost observate manifestând tipare de somn neuronal asemănătoare acelora ale mamiferelor, inclusiv somnul REM, și, cum a fost demonstrat în cazul piţigoilor zebra, tipare neurofiziologice despre care anterior se credea că necesita neocortex ca la mamifere.

Coţofenele au manifestări asemănătoare cu omul, iar delfinii și elefanţii își recunosc imaginea în oglindă.

Gordon Gallup, psiholog american, a demonstrat că maimuţele mari își recunosc imaginea în oglindă, concluzionând că au un fel de conștiința.

În ceea ce privește câinii, sunt cunoscute cazurile în care, după moartea stăpânului au refuzat să părăsească locul accidentului, și-au salvat stăpânii de la moarte sau, după moartea acestora, au murit pe mormântul stăpânului. Câinii au o loialitate, un devotament care ne duce cu gândul la o formă de conștiința.

efemeride.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.