default-logo

Calendar CERTITUDINEA luna mai 2019

PETRACHE POENARU (1799- 1875)

Haiduc, pandur, academician, inventator al stiloului

Petrache Poenaru s-a născut în 1799, în judeţul Vâlcea (d. 1875, București). Şi-a făcut studiile la Craiova, la Şcoală Obedeanu (cea mai veche instituţie de învăţământ din Oltenia, ctitorită în 1759 de boierul Constantin Obedeanu şi oficializată ca şcoală publică, prin hrisov domnesc, de Alexandru Ipsilanti, la 26 aprilie 1775.

  • La nici 22 de ani, tânărul grămătic Petrache Poenaru, lasă călimară cu cerneală de-o parte şi intră într-o ceată de haiduci, animat de dorinţa de mai bine pentru neamul său. Alături de aceștia, se înrolează în armata de panduri a lui Tudor Vladimirescu.
  • La prima lupta însă, ceilalţi haiduci îşi dau seama că tânărul Poenaru nu are nicio legătură cu lumea armelor, neștiind să mânuiască nici hangerul, nici pistolul. Aflând că e un intelectual aceștia îl prezintă, spre amuzament, lui Tudor Vladimirescu.
  • Tudor este încântat însă de inteligenţă şi potenţialul ieşit din comun al tânărului și-l numește consilier de taină şi şef al cancelariei sale.
  • Conştient că o lupta se câştigă nu numai prin înălţimea idealurilor şi forţa armelor, ci şi printr-o bună popularizare a cauzei, Petrache Poenaru îi propune lui Tudor Vladimirescu tipărirea unui ziar care să răspândească în rândul românilor dorinţele şi scopurile armatei de panduri. Tudor acceptă şi astfel ia naştere, în 1821, primul ziar românesc, „Foaia de propagandă”.
  • Viaţa în armata de panduri a lui Tudor Vladimirescu nu a fost lipsită de pericole, tânărul Poenaru fiind în mai multe rânduri aproape de moarte. Tudor îl sfătuiește și insistă să părăsească ţară pentru a-și continua studiile, fiind astfel mult mai de folos neamului. După asasinarea lui Tudor, Petrache Poenaru pleacă în străinatate, mai întâi la Viena, apoi la Paris, unde studiază filologia şi politehnică, devenind absolvent al Şcolii Politehnice din Paris.
  • În timpul studiilor brevetează primul toc rezervor, din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris (brevet 3208, din 25 mai 1827), cu titlul „Condeiul portăreț fără sfârşit, alimentandu-se însuşi cu cerneală”, adică STILOUL. Această invenţie a revoluţionat domeniul instrumentelor de scris, contribuind astfel la crearea unui obiect folosit de miliarde de oameni.
  • Întors în ţară, la începutul anului 1832, a fost numit profesor de fizică şi matematică la şcoala Sf. Sava, iar între 1832 şi 1847 a fost director general al Şcolilor din Ţara Românească. În anul 1834 este înnobilat, căpătând titlul de „Agă”, iar din 1870 a devenit membru al Academiei Române.
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.