Ziua Mondială a Libertății Presei, sărbătorită de UZPR la Ploiești și Câmpina

La inițiativa Filialei Prahova a UZPR , Ziua Mondială a Libertății Presei i-a reunit la Ploiești și Câmpina pe oamenii de presă prahoveni cu publicul lor. 

Prima ediție a Festivalului Cultural Internațional “Libertate și jurnalism” s-a bucurat de un interes deosebit din partea publicului prahovean, dar și de prezența unei delegații a UZPR, condusă de președintele Uniunii, Doru Dinu Glăvan, și întregită de Miron Manega și Firiță Carp, ambii membri ai conducerii organizației.

La deschiderea Festivalului, care a avut loc în Rotonda Palatului Culturii din Ploiești, vorbitorii au salutat inițiativa filialei prahovene de a se implica activ în stabilirea unui dialog direct cu publicul prin intermediul unor astfel de evenimente, care se înscriu în politica UZPR și confirmă statutul acesteia de instituție de utilitate publică.

În același timp, însă, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, le-a mărturisit numeroșilor prahoveni prezenți la eveniment că regretă profund că nu avem încă o Zi a Ziaristului Român, pentru care UZPR militează de mai  bine de patru ani: “Îndârjirea cu care Parlamentul României respinge legiferarea unei asemenea zile simbolice denunță realitatea faptului că așa-zisa libertate a presei este, în România, un concept fără conținut, o farsă mediatică împotriva mass-media.

Despre libertatea presei a fost vorba, de altfel, și în conferința “Caricatura și cenzura” susținută de apreciatul grafician Nicolae Ioniță, ca și în expoziția „Caricatura prahoveană pentru libertatea presei” vernisată la Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga”,. Expoziția cuprinde lucrări semnate de artiști precum Cristian Mihăilescu, Gelu Pascal, Julian Pena–Pai, Mihai Ignat, Marian Avramescu și Nicolae Ioniță, dar și mai multe lucrări ale regretatului Gheorghiță Ghinea-Uriașu.

Situația presei și libertatea acesteia au fost analizate din mai multe perspective și la Câmpina, unde Vila Barbizon a găzduit o serată culturală care i-a strâns laolaltă pe unii dintre cei mai implicați intelectuali din oraș cu reprezentanții Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Cu un program complex, care a cuprins vernisajul expoziției de grafică “Nicolae Iorga în presa vremii”, conferințe despre libertatea presei, un recital de epigramă și un dialog deschis între cei prezenți, evenimentul de la Câmpina a întregit în mod fericit Festivalul inițiat de Filiala Prahova a UZPR, răsplătindu-le eforturile organizatorilor și oferindu-ne toate motivele să sperăm că presa românească, unită în jurul unor principii inatacabile, va reuși să facă față tuturor provocărilor.

Claudius Dociu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.