◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Dezvelirea bustului GHEZA VIDA în Parcul Central

OMAGIU MARELUI SCULPTOR AL MARAMUREȘULUI GHEZA VIDA (1913-1980)

La 105 ani de la nașterea marelui sculptor român Gheza Vida, creatorul unor excepționale monumente de for public, Monumentul Ostașului Român de la Carei, Ansamblul Monumental dedicat Martirilor români de la Moisei, sau grupul statuar Sfatul bătrânilor din Baia Mare, acum în anul Centenarului Marii Uniri, în semn de recunoștință și pentru înveșnicirea memoriei vrednicului maramureșan, unul din cei mai de seamă artiști ai României, în Parcul Central din Baia Mare, lângă serele cu cactușii din colecția sa, va avea loc sâmbătă 12 mai 2018 ceremonia dezvelirii bustului de bronz al marelui artist, membru al Academiei Române.
Monumentul ridicat cu sprijinul Municipiului Baia Mare, sculptura în bronz, o realizare de excepție a artistului băimărean Ioan Marchiș, îl reprezintă pe meșterul Vida, cu figura sa sculpturală și puternică de moroșan, ce și-a iubit orașul în care s-a născut și avut o iubire nemăsurată pentru Maramureș și oamenii săi. Artist de talie națională și internațională, Gheza Vida era un om de o modestie și de o cinste exemplară, recunoscută de toți contemporanii săi. Operele realizate de Vida se află în numeroase muzee și colecții din țară și străinătate. Monumentul țăranilor români martiri de la Moisei este considerat o sinteză a spiritualității românești, atingând acea tensiune unică la care s-a afirmat vocația ordinii, a echilibrului psihic și cosmic, a locului impregnat decisiv de umanitate, de sanctuarele dacice sau de spațiile de evocare brâncușiene. Profesorul Raoul Șorban, exeget al operei marelui artist, scria în monumentala monografie dedicată sculptorului: „Vida este sculptorul unui popor întărit cu credința în dreptul la viață universală a valorilor autohtone. Cu această înzestrare, opera sa rămâne mărturia acelei acțiuni spirituale, ce întrunește într-o structură unică omul, artistul și istoria”.
Familia artistului, adresează mulțumiri Municipiului Baia Mare, domnului primar Cătălin Cherecheș, precum și celor care au sprijinit acest proiect, o ofrandă orașului natal și Maramureșului în anul Centenarului Marii Uniri.
Sâmbătă 12 mai 2018 la orele 15.00 va avea loc, sub egida Academiei Române, Ceremonia dezvelirii bustului marelui sculptor, cu participarea Coralei Voci Transilvane a Casei Municipale de Cultură din Cluj-Napoca. Vor participa I.P.S.S. Andrei, Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, P.S.S. Justin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Acad. Emil Burzo, președintele Filialei Academiei Române din Cluj-Napoca, academicieni, oameni de cultură, artiști plastici.

 

Acad. MARIUS PORUMB

Buletin de Carei

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *