PRECIZĂRI

Datorită apariţiei în spaţiul online a unor informaţii distorsionate şi comentarii confuze referitoare la plata indemnizaţiilor pentru pensionari, facem următoarele precizări privind aplicarea de către Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a Legii 83/29 aprilie 2016
pentru completarea Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică

​1. ​Legea 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, reglementa dreptul pensionarilor sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, la o indemnizație lunară de 50% din pensia de serviciu. Prin HG 1650/2006 s-​au aprobat Normele metodologice de aplicare a Legii 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

2. Legea 83/2016 completează autorii/creatori beneficiari ai indemnizaţiei​, incluzând şi domeniul creației jurnalistice şi precizând că: „prin ​uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domeniile creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice, recunoscute ca fiind de utilitate publică.”​

3. Acest act normativ a eliminat şi vidul legislativ care a constat în suspendarea temporară a plății indemnizațiilor​ instituite prin Legea 8/2006 către pensionarii militari, privarea de acest drept ​legal ​având​ ca motivaţie intrarea în vigoare, la 01.01.2016, a legii pensiilor militare de stat. Legea 83/2016 corectează şi completează lacunele legii anterioare şi​ ​precizează că și pensionarii militari sunt îndreptăţiţi la indemnizațiile instituite prin ​L​ege, dispoziţiile aplicându-se​ în ​continuare ​şi pensionarilor sistemului pensiilor militare de stat şi altor drepturi de asigurări sociale, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.

​4. ​În situaţia pensionarilor sistemului pensiilor militare de stat şi altor drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, fondurile necesare plăţii drepturilor prevăzute de lege sunt asigurate​ prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne sau al Serviciului Român de Informaţii, după caz.

​ ​Casa de pensii a MApN a asigurat plata indemnizațiilor prevăzute de Legea nr. 8/2006 pentru circa 1.100 beneficiari, membri ai USR, UAP, UAR, UCIN, UARF, UCMR s.a., suma totală alocata acestora fiind de aprox. 1.400.000 lei lunar.

​ ​UZPR are în evidenţă aprox. 60 de membri pensionari militari, care au solicitat şi beneficiază de indemnizaţia conferită prin lege, acordată în strictă conformitate cu prevederile legale şi normele de aplicare a legii în vigoare.

5. UZPR urmăreşte şi în continuare cu stricteţe aplicarea riguroasă a prevederilor legale în domeniu, pe care uniunea noastră le-a susţinut şi pentru care a militat ​cu consecvenţă, pentru recunoaşterea drepturilor legale cuvenite membrilor săi, pe care este decisă să le apere şi promoveze pe mai departe.

Biroul de Presă al UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Posted On 06 iun. 2020
, By

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.