◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Speranțe pentru Cazinoul din Constanța

În plimbare fiind pe faleză din apropierea portului, privirile îți sunt atrase de  monumentală clădire a Cazinoului, edificiu simbol al orașului și litoralului românesc. De departe , pe fondul albastrului intens al cerului și marii, construcția încânta ochii prin rafinament  și elegantă. Cu cât te apropii vezi cum degradarea a pus stăpânire pe întreagă clădire, de la acoperiș la temelie. Sentimentul de mândrie și admirație se transformă pe  loc în suferință și mânie. Suferință pentru că încă o minunăție  arhitecturală este pe cale să dispară din patrimoniul național, mănie, pentru că degradarea durează de mulți ani, este cunoscută, este mediatizată și nerezolvată de către autorități, iar noi îi suntem contemporani.

Construit între anii 1908-1910  cazinoul constănțean a fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.  Arhitectul Daniel Renard a proiectat clădirea în stil Art Nouveau, la modă în perioada interbelică, iar pentru fațada a ales cu multă inspirație un imens glasvant  în formă de scoică.

Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand și a funcționat în anii care au urmat ca local cosmopolit unde aveau acces numai cei bogaţi, unde ţinuta de seară era obligatorie, iar luxul și manierele elegante erau o atitudine firească, unde se câștigau și se pierdeau averi.

În  august 1916, când au început bombardamentele asupra Constanţei, Cazinoul a fost folosit de Crucea Roşie pe post de spital de campanile. Daunele aduse de război clădirii au fost reparate și Cazinoul a devenit din nou funcțional.

Din 1941, Cazinoului a devenit gazdă pentru trupele germane care au fost cazate în frumosul edificiu .Din nou, Cazinoul a avut de suferit de pe urmă bombardamentelor, dar a fost renovat în anul 1951 cu ajutorul deţinuţilor politici.

În epoca comunistă, Cazinoul a adăpostit Casă de Cultură a Sindicatelor până în 1960 când a trcut sub tutela Oficiului de Turism și a funcionat ca restaurant și grădină de vara. Deși ultima reparaţie a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988 , declinul faimosului edificiu era deja evident, iar perioada post decembristă nu a făcut decât să adâncească această situație până la abandonarea totală în 2010.

Autoritățile s-au arătat nepăsătoare plimbând responsabilitatea între ministere și primărie.

Am fost informați sau dezinformați , pe rând de către primarii constănțeni cum că edificiul a fost concesionat de Primăria Constanţei, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei Queen Investments SRL, care deţine o reţea de cazinouri de lux în toată lumea, inclusiv în România și care  anunţase investiţii de nouă milioane de lei în primii cinci ani.  Numai că firma,Queen Investments SRL, la scurt timp a renunţat la acest proiect. Primarul nu a mai spus și de ce? Bănuim noi de unde s-a ivit neînțelegerea. (Anul 2007 –Primar Radu Mazăre)

La scurt timp, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a preluat Cazinoul pentru a-l reabilita, numai că nu a trecut mult până când construcţia a ajuns iar în administrarea autorităţii locale întrucât trecuse mai bine de un an de când fusese preluat de minister şi lucrările nu începuseră.

În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene. Investiţia era de 10 milioane de euro.  Dar totul a rămas la stadiu de proiect.

În 2014, primarul Radu Mazăre a mers în Elveţia pentru a discuta modalităţi de colaborare cu reprezentanţii celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano. Primarul s-a ales doar cu plimbarea ,  cu ceva poze și declarații emfatice la TV și presă.

„Dacă aş fi reparat Cazinoul cu bani de la Primărie şi aş fi băgat peste 10 milioane de euro în renovarea acestei clădiri, toţi cetăţenii oraşului şi cetăţenii României ar fi spus că sunt nebun, că în loc să construiesc case pentru 4.000 – 4.500 de oameni, de banii ăştia reparăm o clădire.”

Deci pentru Radu Mazăre , Cazinoul reprezenta o simplă clădire. Asta explică și de ce toate clădirile de patrimoniu ale  orașului sunt în ruină. Cât despre casele pentru 4500 de oameni, acum s-a aflat de ce si condițiile în care au fost construite.

Tot în 2014 Consilierii locali au votat transmiterea edificiului în proprietatea Ministerului Lucrărilor Publice cu promisiunea că Guvernul va aloca cele 10 milioane euro necesare pentru renovare.

2014-2018  Patru  ani de așteptare pentru noi cetățenii ca să aflăm de la noul Primar Decebal Făgadău, fost Vice în perioada Mazăre că “Fondurile puse la dispoziţie de Compania Naţională de Investiţîi (CNI) pentru reparaţii nu pot fi cheltuite din cauza faptului că licitaţiile pentru atribuirea contractului de reabilitare au fost blocate în repetate rânduri din cauza multelor contestaţii ale participanţilor la licitaţii”, sugerând că vină pentru acești patru ani de neglijență o poartă alții, adică antreprenorii.

Spre sfârșitul lui 2018 lucrurile încep să se miște, în sensul că Primăria Constanța -a încheiat un parteneriat cu o companie privată pentru lucrări de conservare a clădrii . De menționat este faptul că nu s-au consumat  fonduri pentru aceste lucrări, Compania de costructii realizându-le pe cheltuiala proprie.

Pentru prima dată după 11 ani de la închiderea definitivă, au apărut primii muncitori care au pregătit şantierul pentru demararea lucrărilor

Lucrările au fost încheiate  și recepționate pe pe 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei și sărbătoririi a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă. S-au realizat hidroizolații la terase, reparații șarpantă și învelitoare lipsă, înlocuit geamuri, curățare jgheaburi și evacuare apă, demontare candelabre protejarea stucaturilor, etc. În paralel, campania SOS Cazino demarată de organizatorii festivalului Neversea  2018 a reușit să adune 25.000 de eur, bani ce se vor cheltui  pentru protecția exterioară a clădirii.

Actualizarea documentației de atribuire  se face de către o firma din Iași ”Impex Romcatel Cercetări Proiectare”. Ne dorim ca firma de proiectare să stabilească  termeni  corecti și buget realist care să primită  Companiei Naționale de Investiții finalizarea licitației, semnarea contractului și  începerea neîntârziată a lucrărilor de restaurare definitive. Să sperăm că nu vor mai apare  fel de fel de blocaje birocratice.

“Așteptăm hotărâre de guvern de aprobarea noilor indicatori tehnico economici și licitația de proiectare și execuție,” a declarat Decebal Făgădău, dând asigurări că “ în acest prim mandat al meu vor începe lucrările de restaurare ale Cazinoului”.

Așa să fie Domnule primar, suntem cu ochii pe dumneavoastră!

Elena Mușat / UZPR

Un comentariu pentru “Speranțe pentru Cazinoul din Constanța

  1. Woooow! Cazinoul Constanța este într-adevăr o clădire istorică. Clădirea are o poveste lungă de spus. Decizia de a o renova este cu siguranță o alegere bună.
    Bogdancazino

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *