◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

La Panciova a fost înființată Filiala UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Teodora Smolean a fost aleasă coordonatoare

– Apreciez că astăzi la Panciova are loc un moment istoric, pentru că Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România,  care anul trecut a marcat 100 de ani, astăzi la Panciova, respectiv în Serbia,  înființează o filială –  a declarat Nicu Ciobanu directorul Casei de Presă și Editură ,,Libertatea” la începutul festivității ce a avut loc pe data de 13 februarie la sediul trustului de presă.

Nicu Ciobanu a spus că așa cum este firesc ca ziariștii români din Serbia să fie și membri ai Uniunii Ziariștilor din Serbia este tot atât de firesc să fie și membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

– Dacă nu altceva, limba în care  ne exprimăm este limba română.  Este firesc să fim și membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Cred în această filială.   Pe parcurs putem avea o colaborare deosebită.

Președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Doru Dinu Glăvan, a vorbit despre relațiile sale de colaborare cu conducerea și cu ziariștii Casei de Presă și Editură ,,Libertatea” din vremea când a fost director al  Postului de Radio Reșița, dar și despre cooperarea cu Societatea Ziariștilor din Voivodina și cu  Uniunea Ziariștilor din Serbia,  cu care are semnate parteneriate de colaborare din anul 2004.  Glăvan a mai spus că înfiițarea filialei UZPR din Panciova este un moment istoric.  ,,Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România nu este unica organizație de breaslă din România,  dar este unica prin forța ei, prin faptul că este recunoscută de Parlament, de Guvern, de toate autoritățile”, a completat președintele UZPR.

Doru Dinu Glăvan a precizat că în bazele de date ale UZPR se află peste 3.500 de membri din toate trusturile de presă din România  și din filiale din America, Australia, Europa și din Asia, la Beijing.

Pentru că în anul 2019 UZPR a sărbătorit 100 de ani de existență,   Doru Dinu Glăvan i-a oferit lui Nicu Ciobanu  Placheta Omagială a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, iar Casei de Presă și Editură ,,Libertatea” i-a dăruit medalia de aur a celor 100 de ani de existență a UZP.

A urmat  înmânarea  cărților de ziarist  câtorva dintre jurnaliștii prezenți. Există posibilitatea ca și alți ziariști de etnie română din Serbia care întrunesc criteriile  din  Statutul UZP să devină membri.

Glăvan a mai subliniat că patronul spiritual al UZP este marele poet și ziarist Mihai Eminescu.

Miron Manega, membru în consiliul director al UZP, a vorbit în continuare despre Eminescu și  importanța lui Eminescu în viața Uniunii. El  a punctat și câteva momente istorice din viața de jurnalist a lui Eminescu, constatând că ,,tot ce a suferit, a suferit ca jurnalist”.

– Pentru noi,  cei din Uniunea Ziariștilor, Eminescu  este reperul moral și profesional, pentru că este cel pe care îl avem ca exemplu în demersurile noastre, a menționat Manega și a completat:  ,,Astăzi în România presa suferă de o boală grea. Majoritatea ziariștilor au devenit mercenari…”

Dânsul a mai spus că și din acest motiv cei din conducerea UZP încearcă se redea demnitate acestei profesii nobile care l-a dat pe Eminescu.

Firiță Carp, membru  Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a vorbit despre întâlnirile pe care UZPR le are cu jurnaliștii  din toată țara, genericul acestor întâlniri fiind ,,Convorbiri jurnalistice”. Reuniunile  au dus la o cunoaștere mai amplă a ziariștilor din diferite părți ale țării, a intereselor și țelurilor comune,  la solidarizarea de breaslă și solidarizarea întru românism.

Președintele UZPR a oferit  distincții ziariștilor și oamenilor din conducerea Casei de Presă și Editură ,,Libertatea”.  Distincția ,,Credință și loialitate” a revenit lui Mircea Lelea și Teodorei Smolean ,,pentru talentul, devoțiunea și responsabilitatea pusă în slujba înnobilării profesiei de jurnalist”. Lui Nicu Ciobau i-a fost acordată distincția ,,pentru devoțiunea față de limbă, tradiții, cultură și spiritualitate românească” și  pentru ,,puterea de a sluji actul jurnalistic și publicistic la conducerea Casei de Presă și Editură ,,Libertatea”.

În urma acordării acestor premii importante, la funcția de coordonator al  filialei   UZP din Serbia a fost numită în unanimitate  Teodora Smolean, redactor responsabil a săptămânalului ,,Libertatea”. Mulțumind pentru onoarea ce i-a fost arătată, Teodora a spus că și până în prezent a avut colaborare excelentă cu UZP și că aceasta va  continua, ea promițând că își va îndeplini misiunea ce i-a fost încredințată într-un mod cât mai onorabil.

Nicu Ciobanu a mulțumit pentru distincțiile primite din partea UZPR și a spus că ziaristul român din Serbia nu trăiește niște vremuri degajate. ,,Nu avem probleme când este vorba de statul sârb sau de instituțiile statului sârb.  E vorba de  inacceptarea sau înțelegerea destul de proastă din partea unor instituții sau români care sunt puși să conducă anumite instituții românești”, a subliniat Nicu Ciobanu. El a mai spus  că atunci când distincțiile vin din partea unei asociații de breaslă valoarea ei este mult mai mare decât dacă ar fi venit din partea altor structuri, ,,cu atât mai mult cu cât ele vin din partea colegilor care cunosc acel gust dulce sau amar al profesiei noastre”.

Consulul General al României la Vârșeț, Gheorghe Dinu, care a onorat cu prezența sa momentul  înființării filialei din Serbia a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România,  a salutat  înființarea filiale UZPR la Panciova și a vorbit despre ideea de unitate a etnicilor români din Serbia în contextul eforturilor făcute de UZPR de a aduna sub aceeași cupolă ziariști de diferite orientări pe ideea de libertate a presei, de libertate a opiniilor, dar făcută într-un mod profesionist și mai ales cu înalte standarde deontologice.

,,Aș vrea și eu ca, în comunitățile noastre de etnici români, românii de aici și liderii lor să găsească măcar una sau două idei cu care să fie toți de acord, indiferent de celelalte convingeri”, a punctat Dinu.

Toate cele spuse la această festivitate au fost cuprinse și în versurile imnului ziariștilor români compus de Miron Manega și audiat de ziariștii prezenți. Imnul transmite un mesaj  de unitate, îndeamnă la  profesionalism,  libertatea de gândire și de exprimare.

 

Valentin MIC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *