◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Cambogia „alunecă” pe modelul chinez de cenzurare a libertății de exprimare

Un model de internet în stil chinez, programat să fie impus în Cambodgia, ar acorda guvernului puteri mult mai mari de a supraveghea în masă, de a cenzura și controla internetul țării, au avertizat grupurile de drepturi ale omului, care se tem că poarta de acces ar putea fi un pas către tipul de cenzură impusă prin Marele Firewall al Chinei, scrie „The Guardian”.

Conform modificărilor intenționate de autorități, tot traficul online trebuie să treacă printr-un Gateway Național de Internet (NIG), despre care guvernul spune că va proteja securitatea națională, va ajuta la colectarea taxelor și va păstra „ordinea socială, cultura și tradiția națională”.

Experții atrag atenția că internetul este unul dintre puținele spații care încă mai permite libertatea de exprimare, inclusiv criticile la adresa guvernului premierului Hun Sen, care este la putere de mai bine de trei decenii. Sub conducerea sa, principalul partid de opoziție a fost scos în afara legii, presa independentă redusă sever, iar protestatarii pașnici s-au confruntat cu violențe. După ce a eliminat disidența în multe alte părți, guvernul încearcă acum să-și extindă controlul asupra sferei online. „Autoritățile vor să aibă un mediu politic controlat ermetic, în care guvernanții sunt stăpâni și orice spun ei este valabil, iar cine se opune este trimis la închisoare”, avertizează Phil Robertson, director adjunct al Human Rights Watch pentru Asia.

Guvernul cambodgian nu a răspuns când a fost întrebat despre termenul de implementare sau despre preocupările privind drepturile omului care au fost ridicate de noile reglementări. Anterior, regimul a respins comentariile experților ONU, conform cărora legislația este represivă, misiunea permanentă a țării la ONU acuzând experții că au făcut acuzații nefondate și că se amestecă în afacerile interne ale Cambodgiei. Pe de altă parte, autoritățile au luat din ce în ce mai multe măsuri pentru a restrânge libertatea de expresia în mediul online, inclusiv prin arestarea pentru postări, mesaje și chiar muzică. Anul trecut, cel puțin 35 de persoane au fost reținute și 21 au fost condamnate pentru postări online, potrivit Centrului Cambodgian pentru Drepturile Omului. În plus, regimul a găsit și alte modalități de a suprima informarea online, inclusiv ordinal transmis furnizorilor de servicii de internet să blocheze anumite pagini, cum ar fi site-urile de știri. Potrivit grupurilor societății civile, furnizorii de servicii de internet au încetinit, de asemenea, viteza internetului pentru a perturba activitățile, inclusiv transmisiunile live, în timp ce activiștii și mass-media s-au confruntat cu întreruperi de curent țintite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *