default-logo

Statul Texas dă în judecată Facebook pentru încălcarea protecţiei vieţii private

Procuratura generală din Texas a dat în judecată Facebook, acuzând că gigantul reţelelor sociale a încălcat protecţia vieţii private prin tehnologia de recunoaştere facială, care a colectat datele biometrice a milioane de texani fără consimţământul acestora, relatează Reuters.

Procesul acuză Facebook că obţine fără consimţământ informaţii biometrice din fotografii şi videoclipuri încărcate de utilizatori, dezvăluie informaţiile altora şi nu le distruge într-un timp rezonabil. „Acesta este încă un exemplu al practicilor de afaceri înşelătoare ale Big Tech şi trebuie să înceteze. Voi continua să lupt pentru confidenţialitatea şi securitatea texanilor”, a declarat procurorul general Ken Paxton, într-un comunicat. Publicaţia Wall Street Journal a scris prima oară despre acest proces, spunând că statul cere sancţiuni civile de sute de miliarde de dolari.

Întrebat despre proces, un purtător de cuvânt al Meta, compania care deţine Facebook, a spus: „Aceste pretenţii sunt lipsite de fundament şi ne vom apăra cu fermitate”.

Compania a anunțat, într-o postare, că închide un sistem de recunoaştere facială şi că va şterge informaţiile a peste un miliard de oameni. Anunțul a declanșat îngrijorări cu privire la utilizarea tehnologiei şi incertitudinea legată de regulile aplicate în acest proces. În același timp, Meta a fost de acord să plătească 650 de milioane de dolari în 2020 pentru a soluţiona un proces din statul Illinois referitor la preocupări similare.

Noul proces, care a fost intentat la o curte de stat din Marshall, Texas, arată că 20,5 milioane de texani au un cont pe Facebook. „Amploarea abaterii Facebook este uluitoare. Compania a colectat în mod repetat identificatorii biometrici ai texanilor, fără consimţământ, nu de sute, mii sau milioane de ori, ci de miliarde de ori”, se afirmă în plângere.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*