◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Aproape un sfert din adulții planetei au accente de justițiari

Un studiu de dată recent pune în evidență că nu doar copiii vor să devină eroi ai dreptății, ci și foarte mulți adulți au valențe de justițiari. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Illinois, SUA, unul din cinci oameni în toată firea au în comportamentul zilnic gesturi de adevărați vigilenţi. Aceste persoane urmăresc îndeaproape comportamentul celorlalți și pedepsesc rapid încălcările de legi sau norme societal.
Justiţiarii descriși de autorii studiului sunt adesea dornici să îmbrățișeze un rol de „menținere a ordinii” și se consideră persoane amabile, binevoitoare și morale.
Per total, studiul concluzionează că pentru unii oameni, această stare este o adevărată identitate personal, care îi determină să acționeze în anumite moduri în diferite circumstanțe și le consolidează respectul de sine. Pe parcursul unei serii de experimente, autorii cercetării au perfecționat strategia pentru a identifica cu exactitate persoanele care ar putea adopta o identitate de justițiari. „Am dezvoltat un instrument, scala identității sau VIS, pentru a evalua gradul în care oamenii adoptă atitudinea de vigilenţi. Aceștia sunt oameni care se văd pe ei înșiși ca ca pedepsitori și supraveghetori ai mediului”, afirmă experții.
Respondenții din Statele Unite, India și Noua Zeelandă au completat o serie de sondaje online menite să „evalueze efectele identității de justițiar”. Sondajele au arătat că aproximativ unul din cinci adulți „susțin” personalitatea de acest tip. Cu alte cuvinte, aproximativ 20 la sută dintre toți adulții din sondaj au avut o „dorință” să-i urmărească îndeaproape și să-i urmărească pe alții și – în cazul în care autoritățile nu reușesc să abordeze în mod corespunzător încălcările legilor – să-i pedepsească pe alții, pe care îi consideră infractori. Pedepsele obișnuite includ defăimarea pe rețelele de socializare sau chiar atacarea verbală.
Studiul este publicat în Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *