◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Informațiile false, cea mai mare provocare pentru jurnaliștii din Asia-Pacific

Peste jumătate – 53% – dintre jurnaliștii din Filipine care au fost chestionați au enumerat informațiile false ca fiind cea mai mare provocare în profesie, mult mai mult decât media acestei percepții în zona Asia Pacific, de 31%.
Un sondaj realizat de Telum Media, o firmă care monitorizează industria jurnalismului și media, a relevat că în regiunea Asia Pacific, profesioniștii media și jurnaliştii din Filipine sunt cei mai preocupaţi de știrile false.
Rezultatele sondajului din alte țări pentru aceeași valoare sunt următoarele: Australia – 20%,
Noua Zeelandă – 52%, Hong Kong – 15%, Taiwan – 42%, Malaezia – 26%.
Pe de altă parte, în ciuda problemelor legate de știrile false, sondajul a constatat că 29% dintre jurnaliştii din Filipine ar recomanda în continuare o carieră în jurnalism, comparativ cu media în zona Asia Pacific, de 12%. „În ciuda provocărilor, 59% dintre profesioniștii media filipinezi sunt optimiști pentru industrie în 2022”, arată autorii cercetării.
Rețelele sociale sunt, de asemenea, spațiile unde circulă știrile false. Acesta este probabil motivul pentru care jurnaliştii din Filipine au identificat prezenţa pe reţelele sociale ca fiind cea mai importantă zonă de creştere. „66% cred acest lucru, comparativ cu o medie regională de 50%”, arată autorii cercetării de piață. Aproximativ 75% dintre respondenţi au fost, de asemenea, de acord că „rețelele sociale și canalele digitale au întărit și crescut importanța jurnalismului”.
Raportul a remarcat, de asemenea, că 76% dintre cei intervievați au enumerat COVID-19 cea mai presantă provocare, în timp ce 64% au invocat politica internă. „Filipinele au fost numite Pacientul Zero pentru dezinformare pe rețelele sociale, iar jurnaliştii au văzut cum știrile false au erodat. încrederea. în mass-media și chiar i-a pus pe unii în pericol de hărțuire online sau mai rău. În ciuda acestor riscuri și preocupări, jurnaliștii filipinezi le-au considerat ca o parte vitală a democrației și recunosc că are nevoie de mai multe noi talente pentru a continua această muncă”, punctează Jonathan de Santos, președinte al Uniunii Naționale a Jurnaliştilor din Filipine.
Aproximativ 1.133 de jurnalişti din întreaga regiune Asia Pacific au fost chestionaţi pentru raport, inclusiv jurnalişti din Australia, Noua Zeelandă, Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore, Thailanda şi China continentală, Hong Kong, Taiwan şi Macao, scrie rappler.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *