◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Jurnalismul, față în față cu tehnologia 5G

Nu există nicio îndoială că 5G începe să atingă fiecare domeniu al vieții noastre – de la sălile de clasă online până la roboții alimentați de 5G care furnizează medicamente cetățenilor de la distanță. Nu este o surpriză atunci că 5G schimbă și modul în care funcționează redacțiile.
Odată disponibile pe scară largă, instrumentele 5G și vitezele mai mari pe care le oferă îi vor ajuta pe jurnalişti în cel puţin trei moduri, susține profesorul John Pavlik, de la Universitatea Rutgers, din SUA: „În primul rând, 5G poate permite jurnaliștilor care lucrează în domeniu să raporteze mai eficient de pe dispozitivele lor digitale, în special în ceea ce privește colectarea de știri cu lățime de bandă mare, cum ar fi fotogrammetria și alte aplicații imersive pentru realitatea augmentată și realitatea virtuală (de exemplu, captură video volumetrică), precum și videoclipuri de înaltă rezoluție de pe dispozitive mobile. În al doilea rând, 5G poate permite organizațiilor de știri să funcționeze eficient fără a se baza pe o redacție centrală, fizică, prin sprijinirea partajării de fișiere pe internet de mare viteză. În cele din urmă, 5G poate ajuta la îmbunătățirea redacțiilor, sprijinind o mai bună implicare cu publicul”.
Un bun exemplu al modului în care 5G a făcut jurnalismul mai eficient poate fi văzut în cea mai recentă colaborare dintre The New York Times și Verizon. În 2019, cele două companii s-au unit pentru a construi un Laborator de Jurnalism 5G. Instrumentele născute din această colaborare includ fotogrammetria de mediu, Beam și Eclipse. „Fotogrammetria de mediu implică realizarea a mii de fotografii statice și îmbinarea lor ca un model 3D mare, oferind cititorilor posibilitatea de a naviga în mod captivant în spațiu ca și cum ar fi acolo”, explică Sebastian Tomich, vicepreședinte publicitate și marketing al The New York Times. „Un articol care folosește fotogrammetria de mediu folosește la fel de multe date precum transmiterea unei emisiuni de televiziune de o oră. Pentru ca acest tip de experiență de lectură să fie perfect pentru cititorii noștri, este nevoie de rețele de ultimă generație, cum ar fi 5G”, argumentează Marc Lavallee, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare al The Times, într-un comunicat de presă.
Aplicația de fotografie Beam le permite jurnaliștilor Times care lucrează în domeniu să captureze și să încarce automat imagini de înaltă rezoluție în redacție cu nimic altceva decât un smartphone. Pe baza progreselor Beam, aplicația Eclipse folosește Verizon 5G pentru a extinde jurnalismul video. Eclipse poate folosi 5G pentru a transmite fișiere video profesionale care îndeplinesc standardele de calitate ale The Times la o viteză care concurează cu încărcările de videoclipuri de pe telefonul mobil, care au dimensiuni de fișiere de aproximativ 14 ori mai mici și astfel pot fi transmise materiale către editori aproape în timp real.
În timp ce tehnologia 5G ajută cu siguranță la îmbunătățirea eficienței redacțiilor, vine cu propriul set de probleme. Nu toate redacțiile au fondurile necesare pentru a investi masiv, iar dincolo de bani, timpul este și el un factor. Redacțiile nu pot dedica întotdeauna ore lungi formării jurnaliștilor pentru a folosi aceste instrumente noi.
Disponibilitatea pe scară largă a 5G este, de asemenea, o problemă de luat în considerare. „Este prea devreme să spunem ce întorsătură va lua lumea jurnalismului cu tehnologia 5G. Există cu siguranță mult potențial de a explora instrumente și tehnologii pentru îmbunătățirea redacțiilor, atâta timp cât problemele de securitate în creștere sunt, de asemenea, gestionate eficient. Acesta este doar începutul a ceea ce poate debloca tehnologia 5G”, punctează Rachel Chan, director de strategie media și implicare al Verizon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *