default-logo

Statele europene au poziții diferite față de reforma energetică a UE

Reformarea unei piețe europene „absurde” de energie electrică încă dependentă de prețul combustibililor fosili este unul dintre proiectele pe termen mediu ale Franței pentru a obține independența energetică, după cum a explicat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.
Potrivit oficialului, calendarul de implementare a Strategia UE de independență energetică va împleti acțiunile pe termen scurt, mediu și lung. Printre acestea, reforma pieței de energie este pe termen mediu. „O piață energetică europeană în care prețul energiei electrice decarbonizate rămâne dependent de prețul combustibililor fosili este absurdă. Cu cât prețul gazului crește, cu atât toată lumea poate vedea mai mult această realitate”. Le Maire a propus stabilirea prețurilor în funcție de „costul mediu de producție al energiilor decarbonizate și nu prețul combustibililor fosili și cu siguranță nu prețul gazului”.
Cu planul său „REPowerEU”, Comisia a fost de acord să-și reconsidere abordarea în această chestiune, pentru a face Europa independentă de combustibilii fosili ruși – gaz, petrol și cărbune – „cu mult înainte de 2030”. Pentru a aborda creșterea prețurilor la energie, se ia în considerare evaluarea „posibilităților de optimizare a organizării pieței de energie electrică”.
Dar nu toată lumea este convinsă de necesitatea reformării pieței energetice a UE. „Un număr semnificativ de state membre susțin piața de energie electrică așa cum există. Situația actuală este extraordinară și necesită măsuri extraordinare, dar să nu renunțăm la tot ce am reușit să facem până acum”, a declarat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson.
Pe de altă parte, Christian Zinglersen, directorul general al Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare a Energiei, susține că „piața europeană de energie este probabil una dintre cele mai eficiente din lume”.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*