◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Nobila lecție a demnității de a înfrunta suferința

În aceste zile în care, înfruntând pandemia COVID-19,noi, ortodocșii, ne pregătim pentru sărbătoarea Paștelui, gândul și sufletul mi se îndreaptă către doi distinși oameni de cultură care se confruntă cu grele încercări. Oameni care au dăruit culturii românești valori reprezentative, durabile și care, ani la rând, au scris pagini memorabile în istoria presei române. Este vorba despre poetul Lucian Avramescu și despre criticul literar Alex. Ștefănescu, pe care i-am cunoscut încă acum patru decenii în urmă în redacția ziarului ,,Scânteia tineretului’’ și cu care am lucrat până în decembrie 1989. Foarte adevărat, cu Lucian Avramescu am fost și am rămas prieten, și înainte și după decembrie *89, pe când, cu Alex.Ștefănescu, am fost buni colegi, fără a avea ceea ce se numește o relație de prietenie. Dar, date fiind nu atât opțiunile noastre politice divergente din ultimele trei decenii, cât anumite mesaje pe care el le-a promovat în spațiul public, am simțit nevoia să fac câteva delimitări. Ceea ce nu este, în nici-un caz, de natură să pună în umbră prețuirea mea față de criticul și istoricul literar Alex.Ștefănescu și față de creația sa.

De data asta, iată că împrejurările vieții ne aduc în fața unui fapt cu totul aparte, așa încât și în ceea ce îl privește pe Lucian Avramescu și în ceea ce îl privește pe Alex. Ștefănescu mă simt dator cu un cuvânt de solidaritate, de încurajare. Mă obligă la acest gest noblețea, demnitatea și bărbăția cu care Lucian Avramescu și Alex. Ștefănescu ne-au transmis, în spațiul mediatic, vești despre starea lor de sănătate. Mai direct spus, tonul echilibrat, atent cumpănit cu care au vorbit despre suferințele lor,fără lamentații zgomotoase și fără să  inducă panica și spaima, așa cum, din păcate, procedează în această perioadă atâția și atâția propagandiști ai isteriei colective.

De pildă, Lucian Avramescu a postat pe pagina agenției AMPRESS, al cărei mentor și diriguitor este, aceste triste notații care sunt convins că vor rămâne o splendidă parabolă a sufletului atât de dureros copleșit de lipsa graiului.Notații din care citez doar un pasaj anume: ,,Un mut, mai ales dintre cei recrutați de destin, dintre cei care aveam darul  vorbirii, e ca un câine care înoată sub apă și constată că nu mai poate respira și, cu toată sforțarea, nu are cum ieși la suprafață’’. Răscolitoare reflecții pe care, după cum ne spune autorul, le vom regăsi într-un viitor volum ce se va intitula ,,Confesiunile unui mut care a vorbit cândva’’.

La rândul său, Alex. Ștefănescu, a povestit în cuvinte puține, bine drămuite și alese cu înțelepciune, despre o dureroasă suferință  de pe urma căreia merge cu mare greutate. Așa încât,deși nu a putut onora invitația postului TRINITAS TV, de a fi prezent în direct, i-a invitat pe reporterii canalului să îi treacă pragul casei și astfel a fost realizată emisiunea. Gest care îl exprimă și îl onorează pe omul și intelectualul Alex.Ștefănescu, despre care i-a scris o emoționantă epistolă- confesiune Marinei Almășan, ca răspuns la mesajul de încurajare pe care i l-a transmis inimoasa noastră colegă de breaslă.

Am dorit să fac aceste modeste consemnări nu din dorința de a difuza în spațiul public informații despre suferințele pe care le înfruntă Lucian Avramescu și Alex.Ștefănescu, marcanți scriitori și confrați ai noștri, ai gazetarilor, fiind convins că numai ei sunt cei care au dreptul să facă lucrul acesta. Am făcut-o, însă, numai din dorința de a-mi exprima respectul și prețuirea pentru demnitatea și curajul cu care , fiecare dintre ei, înfruntă suferința și pentru lecția de viață pe care ei ne-o oferă. Lecție de viață prin care aceste dramatice experiențe trăite sunt transcrise în filă de cronică și,astfel, devin acte de cultură. Nobile expresii ale unor conștiințe morale care pot și trebuie să ofere colectivității pilde în bătălia cu pandemia Coronavirus. Adevăr în care cred fără rezerve, cu atât mai mult cu cât pe unele canale media suntem asaltați de  relatări panicarde, difuzate de dragul cotelor de audiență aducătoare de profit.  
De aceea, închei modestele mele notații- pe care le transmit pe pagina UZPR, pagina uniunii noastre de breaslă-dimpreună cu un gând de solidaritate și de încurajare, pentru Lucian Avramescu și pentru Alex Ștefănescu, cărora le urez: ,,Paște Fericit, alături de cei dragi!’’

Șerban  CIONOFF / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *