◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

ANCA FUSARIU / JURNALIST- 0M DE TELEVIZIUNE

ANCA FUSARIU (1942-2013)

 FOTO-YOUTUBE.COM

Anca Fusariu, originară din comuna Topleț, județul Caraș-Severin, este născută pe 15 septembrie 1942. Și-a început cariera în presa audiovizuală în 1971, la TVR, la redacția –Tineret- condusă pe atunci de Ionel Bucheru.

În primii ani ai carierei a realizat sute de reportaje și emisiuni, printre care ”Ritm, tinerețe, dans” și ”La sfârșit de săptămână”. În anii 1980, Anca Fusariu a fost unul dintre reporterii de succes descoperiți și pregătiți de celebrul realizator Tudor Vornicu.

A semnat împreună cu Carmen Dumitrescu și Alexandru Stark reportaje pentru emisiunile ”Fotograme din realitate”, ”Fotograme pe 16 mm”, ”Album duminical”, ”De la A la infinit”, iar mai târziu ”Reflector”, ”Studio A” și altele, dând emisiunilor titluri care au rămas până în prezent, printre care ”Cu ochii în patru”. Omul de televiziune, Anca Fusariu, a fost o femeie plină de viață, care râdea foarte mult și care nu și-a uitat niciodată localitatea în care a copilărit, frumosul sat Topleț, cu Cerna limpede ca un cristal, cu eroul Iovan Iorgovan, străjer al acestui loc binecuvântat de Dumnezeu.

La începutul anilor 80 este ajutată de Tudor Vornicu, de la munca de propagandă exclusivă, fiind inclusă în echipa reporterilor de la ”Fotograme în realitate”, un avatar al -Transfocatorului-(magazin de reportaje) difuzat joi seara (1983- alături de Carmen D., Alexandru S., Tudor V.).  A realizat și reportaje de propagandă, în era ”intermediară” a TVR, multe din ele în țară, în emisiuni de genul- ”Călătorie în țara mea”.

A filmat la sfârșitul anilor 1980, și reportaje omagiale, despre care a povestit amuzată, că trebuiau însoțite de un comentariu preluat adesea integral din articole publicate în Scânteia. La un moment dat, cu câteva săptămâni înainte de căderea regimului, a fost chemată de ultimul director al televiziunii române dinainte de 1989, Petre Constantin, care îi reproșează că numele Nicolae Ceaușescu nu apare citat de suficiente ori, ajunsă acasă, recitește textul și își dă seama că numele nu mai putea fi repetat în respectivul text fără ca frazele să își piardă complet sensul.

Mai tânără decât colegele ei de redacție, dintre cele mai cunoscute rămân: Carmen Dumitrescu și Anca Arion, dar și Rodica Rarău sau Cornelia Rădulescu.  Omul de televiziune, jurnalista Anca Fusariu a fost o figură vitală a televiziunii, o vedetă potențială într-o vreme în care televiziunea nu mai avea voie să lanseze vedete. A rămas în instituție până la sfârșitul vieții, a fost unul dintre cei mai valoroși profesioniști ai postului public de televiziune.

 În perioada 1994-1998 a făcut parte din echipa care a creat Tele 7 ABC, unde a fost realizator de emisiuni și redactor-șef al postului, a format generații de jurnaliști pentru mai multe posturi TVR, Kanal D și Antena1, iar din 1999 până în 2004 a fost producător delegat al postului TVR1, în ultima perioadă fiind consultant de specialitate pentru aceeași instituție, a făcut parte din comisiile care au evaluat angajații. Un om extraordinar, o femeie de excepție, 

foarte frumoasă, directă, fermecătoare, desigur o cuceritoare în anii de glorie, îi plăcea să participe la ”pornirea lucrurilor” și imprima tuturor un ritm inconfundabil.  

 

În 2010 a publicat la editura Nemira cartea  „Culoarea norocului” apărută  în colecția Damen Tango.

”Munceam cu toții mult și râdeam mult. Ritmul era imprimat de Tudor Vornicu – boss-ul!”, spunea Anca Fusariu.

Contaminarea se petrecea cu iuțeala fulgerului, căci starea era comună și pentru blonda și mereu în viteză Carmen Dumitrescu și pentru mucalitul timid și neobositul Alexandru Stark, și pentru mine, intrată ultima în grupa lor. Starea era comună: starea de ”reporter”, povestea jurnalista în cartea ”40 de ani de televiziune!”

Reporterii formați de Anca Fusariu știau că: dacă nu m-ai prins pe mine, telespectator, cu ce îmi spui în primele minute, m-ai pierdut”.

A murit în urma unei boli cumplite, înainte de a împlini 71 de ani, rămâne o personalitate pentru țara noastră, curajul și devotamentul de care a dat dovadă ne spun că Anca Fusariu a fost un exemplu pentru toți tinerii care doreau să urmeze cariera de jurnalist.

( Surse: Adevărul.ro – Entertainment- TV- In memoriam Anca Fusariu, Autor: Alexandru Matei, www.observator cultural.ro- știri.tvr.ro)

MIA MARIA ROGOBETE / UZPR






Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *