◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Sfântul Titus Brandsma, potențial patron al jurnaliștilor

Printre cei mai noi sfinți ai Bisericii Catolice este un preot și jurnalist olandez, care s-a poziționat împotriva ideologiei naziste și a plătit pentru asta cu viața, relatează catholicnews.com. Exemplul Fericitului Titus Brandsma, canonizat pe 15 mai, a determinat zeci de jurnalişti să semneze o scrisoare deschisă prin care îi cer Papei să-l numească pe carmelitul olandez drept patron al jurnaliştilor.
Sfântul Francisc de Sales, care a fost declarat în 1923 ca patron al scriitorilor și jurnaliştilor, „este, fără îndoială, un sfânt om de credinţă şi de mare merit, dar nu a fost ziarist în sensul modern al cuvântului. Titus Brandsma a fost. Noi, jurnaliștii catolici, recunoaștem în Titus Brandsma un om profesionist și un credincios de o reputație considerabilă. Cineva care a împărtășit misiunea mai profundă care ar trebui să conducă jurnalismul în timpurile moderne: căutarea adevărului și veridicității, promovarea păcii și a dialogului între oameni. Pentru mulți, opoziția fermă a lui Brandsma față de promovarea propagandei naziste este deosebit de relevantă astăzi, din cauza peisajului media din ce în ce mai polarizat și a prevalenței știrilor false”, se spune în scrisoare.
Potrivit biografiei sale, Titus Brandsma a fost numit consilier spiritual al Asociației Olandeze a Jurnaliştilor Catolici în 1935 și a devenit președintele acesteia după invazia nazistă a Țărilor de Jos. El a lucrat cu episcopii olandezi în elaborarea mesajului lor împotriva ideologiei naziste și publicării forțate a propagandei în ziarele catolice. În ciuda riscurilor, Fericitul Brandsma a vizitat birourile presei catolice din toată țara pe parcursul a zece zile, încurajând editorii să reziste presiunii de a publica propagandă. Acțiunile sale au atras furia regimului nazist, care l-a arestat în 1942. Câteva luni mai târziu, a fost transportat în lagărul de concentrare de la Dachau, unde a fost ucis printr-o injecție letală.
Papa Ioan Paul al II-lea, care l-a beatificat pe preotul olandez în 1985, l-a considerat un „jurnalist viteaz și un martir al libertății de exprimare împotriva tiraniei dictaturii”. „Adevărul este aliatul indisolubil al libertății de exprimare și, prin urmare, principalul coeficient de progres în toate domeniile vieții umane. Nu este o coincidenţă că regimurile care asupresc libertatea creează pentru uzul lor așa-zise adevăruri, care sunt în schimb minciuni flagrante”, le-a spus regretatul Papă jurnaliştilor în 1986.
Devotamentul Binecuvântatului Brandsma față de adevăr și integritate jurnalistică este relevant într-un moment în care jurnaliştii din întreaga lume se confruntă din ce în ce mai mult cu riscuri mari de închisoare, violență și chiar moarte pentru că își desfășoară activitatea. Potrivit unui raport al UNESCO, 55 de jurnalişti şi profesionişti din media au fost ucişi în 2021. Două treimi dintre cei ucişi, se arată în raport, „au murit în ţări în care nu există conflict armat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *