default-logo

British Museum, deschis la un compromis legat de disputa cu Grecia pentru frizele din Partenon

Preşedintele British Museum din Londra s-a arătat deschis unui acord cu Atena pentru partaja frizele din Partenon, subiect al unei dispute de mult timp între Marea Britanie şi Grecia, relatează theartnewspaper.com.
De la începutul secolului al XX-lea, Grecia cere oficial, fără succes, restituirea a unei frize de 75 de metri detaşată din Partenon, precum şi una dintre celebrele cariatide ce provine din Erechtheion. În timp ce Londra afirmă că sculpturile au fost „achiziţionate legal” în 1802 de către diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a revândut British Museum, Grecia susţine că sunt obiectul unui „jaf” atunci când ţara a fost sub ocupaţie otomană. „Cred că un acord este posibil pentru a spune istoria lor în Atena şi la Londra, dacă abordăm această situaţie fără prejudecăţi şi linii roşii”, a declarat George Osborne, șeful instituției muzeale britanice, la un post de radio. Opinia britanică este din ce în ce mai mult în favoarea unei repatrieri: 59% dintre respondenţi consideră că frizele aduse de Lord Elgin aparţin Greciei, potrivit ultimului sondaj al institutului englez Yougov, în comparaţie cu 37% în 2014. Cotidianul britanic The Times, care a susţinut mereu British Museum, s-a pronunţat în ianuarie în favoarea unei restituiri.
Anul trecut, Universitatea Cambridge a restituit oficial Nigeriei o sculptură a unui cocoş din bronz furată acum un secol, o premieră în Marea Britanie.
British Museum, care deţine cea mai mare colecţie de bronzuri din lume, refuză pentru moment să urmeze acest exemplu. (redacția UZPR)
foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*