default-logo

Vasile Canarache (1896-1969)

Suntem deprinşi a-l găsi în altă parte a dicţionarului de personalităţi, îndeosebi la capitolul arheologie. A fost, ani de zile, directorul Muzeului de arheologie din Constanţa. Dar legătura cu presa timpului nu este una fragilă. V. Canarache este ales secretar general al Uniunii Ziariştilor Profesionişti. Şi iată de ce.
Se născuse la Galaţi în familia unui ceferist. În adolescenţă practică diverse îndeletniciri: vânzător de ziare, băiat de prăvălie, organizator de spectacole. Devine corector în redacţia ziarului „Minerva” din Bucureşti. Lucrează ca redactor la „Patria”, „Dacia”, „Adevărul”, „Dimineaţa”.
În 1916 scoate la Constanţa ziarele „Victoria” şi „Varda”.
Face războiul, luptă la Mărăşeşti.
Pe 11 ianuarie 1919, la adunarea de constituire a Uniunii Ziariştilor Profesionişti este ales, la propunerea lui Pamfil Şeicaru, secretar.
Reîntors în viaţa civilă, lucrează ca reporter la ziarele „Adevărul” şi „Dimineaţa”. Preia, ca director, ziarul „Tempo”.
După război este director general al întreprinderii poligrafice „Scrisul liber”, preşedinte al fabricilor de hârtie din Buşteni şi Piatra Neamţ.
Principala preocupare în ultimele decenii de viaţă este legată de descoperirea şi restaurarea diverselor monumente istorice. Intră în această categorie, între altele, monumentul cu mozaic şi băile publice Tomis.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*