◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

ÎNGERUL PĂZITOR AL PARAȘUTIȘTILOR

Vârsta paraşutei o depășește cu mult pe cea a aparatelor de zbor. Într-un vechi manuscris chinez se spune că împăratul Sun, care a trăit între anii 2258-2208 i.Hr., a reușit să evadeze dintr-un turn, unde era ținut în captivitate, sărind cu ajutorul a doua umbrele.

Primul care a realizat schiţa unei paraşute a fost Leonardo da Vinci. În anul 1480, el a proiectat o paraşută de forma unei piramide cu baza pătrată. Alături, da Vinci a notat, dacă omul are un cort din pânza scrobită, el va putea să-și dea drumul de la înălțime, fără să i se întâmple nimic rău.

Adrian Nicholas, inginer, a realizat o paraşută pornind de la schițele lui da Vinci. Autoritățile engleze nu i-au permis să experimenteze saltul, astfel încât, a fost obligat să efectueze saltul în Africa de Sud. A închiriat un balon cu aer cald cu ajutorul căruia s-a ridicat până la înălțimea de 3000 de metri. A tăiat sforile și a coborât lin cu ajutorul unei paraşute.

Fizicianul francez Sebastian Lenormand este considerat nasul paraşutei. El a efectuat în anul 1783, mai multe salturi cu ajutorul unei paraşute cu formă conică. Lenormand a introdus și termenul de paraşuta care înseamnă contra cădere.

Deși este greu de crezut, exista persoane care au supraviețuit după ce au căzut de la înălţimi de zeci de kilometri distanța faţă de pământ, vitezele ajungând și la 200 km/h. Shayana Richardson a picat în gol, după ce paraşuta nu s-a deschis, de la înălțimea de 3 km. Viteza a fost de 241 km/h. În mod miraculos, ea a supraviețuit. Mai mult, fătul pe care îl purta în pântece s-a născut sănătos, câteva luni mai târziu.

În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Ivan Chisov a sărit din avionul sau lovit de gloanțe de la altitudinea de 6000 de metri. Cu toate că a vrut să-și deschidă paraşuta, pilotul a leșinat și a căzut de la înălțimea de 6000 de metri. A căzut în gol cu o viteză de 200 km/h. Cu toate că s-a lovit grav la coloană, a supraviețuit în mod miraculos.

rp_inger_64944500.png

Sergentul Nicholas Alkemade a fost obligat să se arunce în gol, de la înălțimea de 5400 de metri, după ce avionul în care se afla a luat foc. A căzut într-o pădure de pini și în mod miraculos a supraviețuit.

efemeride,ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *