default-logo

Italia îl plânge pe Maestrul Andrea Camilleri, cel mai mare scriitor contemporan

Corespondenţa din Italia

ADDIO MAESTRO ANDREA CAMILLERI…

A murit azi la Roma, la 93 de ani marele romancier, scenograf, regizor, dramaturg şi actor sicilian, Andrea Camilleri cunoscut mai bine precum “Părintele Comisarului Montalbano”. Norocoasa serie de 30 de romane poliţiste (gialli) de peste 20 de ani ne delectează pe micul ecran cu personajul Salvo Montalbano, comisar de poliţie transferat în Sicilia şi interpretat minunat de actorul italian, Luca Zingaretti. Scriitorul sicilian a început să publice târziu la 53 de ani romanele sale scrise în dialect dar care au devenit imediat bestseller. Maestrul Andrea Camilleri a scris peste o sută de opere publicate în 130 de limbi şi a avut peste 100 milioane de copii vândute.
Dar cele mai cunoscute sunt romanele poliţiste cu care au făcut peste un miliard de telespectatori în cei douăzeci de ani de proiecţie. Locurile în care s-au turnat episoadele au devenit de la început un adevărat pelerinaj pentru turiştii din lumea întreagă. Andrea Camilleri este cel mai citit şi cunoscut autor italian în toată lumea. Printre romanele sale cele mai cunoscute amintim: “Forma apei”, “Câinele de teracotă”, “Berarul din Preston”, “Bucătarul din Alcyon”. Dar “Comisarul Montalbano” va continua şi după moartea părintelui său pentru că Maestrul Camilleri a scris deja sfârşitul şi cartea a încredinţat-o în mâinile editorului Sellerio cu condiţia să o publice după moartea sa. Ieşirea de pe scenă a comisarului Montalbano, adio definitiv din viaţa literară nu va fi prin împuşcarea şa sau prin căsătorie cu legendara logodnică Livia ci ne va lăsa în momentul în care va începe să se gândească la dublura sa, adică la Luca Zingaretti, actorul care în cei 20 de ani a purtat cercetările sale în faţa a 1 miliard de telespectatori. Cum va fi, încă nu ştim, aşteptăm să citim.
În aşteptare, nu ne rămâne decât să-i mulţumim MaestruluI Andrea Camilleri pentru ultima sa lovitură de teatru, cadoul unui om care a trăit aşa cum şi-a dorit, înconjurat de cuvinte…

Roma, 17/07/2019

Julia-Sandra Vîrsta / UZPR

Despre autor

Lasă un răspuns

*