default-logo

Albania continuă demersurile pentru „pașapoartele de aur”, în ciuda opoziției UE

Candidata la aderare la Uniunea Europeană Albania continuă cu planul său de a începe să vândă pașapoarte străinilor și investitorilor bogați, în ciuda criticilor repetate din partea UE că această schemă, folosită și în unele țări vecine, contravine valorilor UE și ar putea cauza probleme în eforturile de aderare la bloc.
După ce a schimbat mai întâi legea privind parteneriatele public-privat prin adăugarea programelor de cetățenie pe listele în care legea poate fi folosită, guvernul albanez ia în considerare acum angajarea unor firme private pentru a promova această schemă în rândul străinilor.
Problema acordării cetăţeniei albaneze investitorilor străini, lucru la care guvernul lui Edi Rama se gândeşte de aproximativ trei ani, a intrat din nou în centrul atenţiei recent, după o hotărâre de guvern, adoptată pe 29 iulie, dar publicată abia pe 9 august. Acest lucru a stârnit o mică furtună pe rețelele de socializare. Cetățenia se acordă doar prin decret al șefului statului, în urma verificărilor anterioare ale Ministerului de Interne, dar există îngrijorări că ceea ce este în esență o problemă de securitate și sarcina statului ar putea ajunge să fie… privatizat.
Bledar Skenderi, care conduce Agenția de Elaborare a Programelor Speciale de Cetățenie – care a fost creată în 2020 – a clarificat pentru BalkanInsight că doar „explorează și plănuiește să angajeze o companie internațională care va promova pașapoartele albaneze”. El a spus că eliberarea efectivă a cetățeniei și controalele de securitate necesare vor rămâne sub jurisdicția statului.
Până în prezent, oficialii guvernamentali au respins criticile UE cu privire la această problem, ca fiind determinate de prejudecăți, insistând că programul nu va fi marcat de corupție și are unicul scop de a atrage investitori.
Scheme similare de cetățenie din Macedonia de Nord și Muntenegru, care s-au confruntat cu critici din partea UE.
Prim-ministrul albanez Edi Rama (foto) a fost în favoarea unei astfel de inițiative din 2019, după ce a participat la o conferință pentru „pașapoarte de aur” la Londra. El consideră că programul de cetățenie prin investiție are „potențial enorm” pentru țară. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*