default-logo

CIA, acuzată că a spionat jurnaliști care l-au vizitat pe Julian Assange

Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată CIA şi pe fostul director Mike Pompeo, din cauza acuzaţiilor că agenţia de informaţii i-a spionat atunci când l-au vizitat pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în timpul şederii sale la ambasada Ecuadorului la Londra, transmite Reuters.
CIA, sub conducerea lui Pompeo, ar fi încălcat drepturile la confidențialitate ale respectivilor jurnaliști și avocați americani. Printre reclamanți se numără jurnaliștii Charles Glass și John Goetz și avocații Margaret Kunstler și Deborah Hrbek, care l-au reprezentat pe Assange.
„Constituția Statelor Unite îi protejează pe cetățenii americani de excesul guvernului american chiar și atunci când activitățile au loc într-o ambasadă străină într-o țară străină”, a declarat Richard Roth, avocatul principal care îi reprezintă pe reclamanți.
CIA, care a refuzat să comenteze procesul, îi este interzis să colecteze informații despre cetățenii americani.
Assange (foto) a făcut apel la Înalta Curte din Londra, pentru a bloca extrădarea sa în Statele Unite, unde se confruntă cu acuzații penale, într-o bătălie juridică care se prelungește de mai bine de un deceniu.
Procesul împotriva CIA a fost intentat la Tribunalul Districtual al Districtului de Sud din New York. Acuzațiile susțin că jurnaliştii şi avocaţii au fost obligaţi să-şi predea dispozitivele electronice către Undercover Global S.L., o companie privată de securitate, care la acea vreme asigura securitatea Ambasadei, înainte de a-l vizita pe Assange. Compania ar fi copiat aceste informații și le-a furnizat CIA, care era condusă de Pompeo. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*