default-logo

Dezinformarea rusă, în spatele inflamării tensiunilor dintre Serbia și Kosovo

O explozie de dezinformare rusă planează asupra incidentelor din Kosovo, subliniind nevoia urgentă de a aborda mediul informațional în declin din regiune, scrie Antoinette Nikolova, directorul Balkan Free Media Initiative.
Liderii Serbiei și Kosovo sunt așteptați pentru discuții urgente la Bruxelles joi, 18 august, după izbucnirea tensiunilor dintre cele două țări. Impactul mass-media și social media ar trebui să fie pe primele locuri loc pe ordinea de zi. „Iată de ce. La 1 august, o dispută cu privire la regulile privind plăcuțele de înmatriculare a mașinilor a evoluat într-o criză majoră, după ce o explozie de dezinformare de pe site-uri web și conturi de socializare legate de Rusia a susținut că au izbucnit lupte în Kosovo și că forțele sârbe au intrat în țară și că Rusia le va sprijini. A urmat panica până când a devenit clar că aceste afirmații nu erau în niciun caz adevărate. Din fericire, conflictul real a fost evitat de data aceasta. Dar experții spun că atacul a fost o operațiune hibridă agresivă rusă, menită să provoace un alt război european și să abată atenția de la Ucraina. Nu există niciun motiv să credem că nu vor încerca din nou. Întâlnirea de joi, care ar trebui să fie o oportunitate majoră de a disipa tensiunile, este deja abuzată în media”, punctează Nikolova, citată de EURACTIV.
Narațiunile pro-ruse sunt predominante în mass-media sârbe susținute de stat. Un studiu recent, realizat de Balkan Free Media Initiative, a constatat că dezinformarea rusă se repetă în mod regulat în sursele media principale din Serbia, înainte de a fi diseminată pe scară largă pe rețelele sociale. Problema este agravată de faptul că instituțiile de știri credibile și imparțiale se confruntă cu o presiune constantă din partea guvernului și încearcă să le scoată de pe piață. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*