default-logo

Părerea telespectatorului (ne)plictisit. Petrolul-Rapid, un derby ,,muncitoresc” de… poveste!

Primăvara anului 1966, eram elev la Școala profesională ,,Uzina 1 Mai” din Ploiești și mare suporter al Petrolului, am fost la meciul cu Rapid București, încheiat cu victoria ,,găzarilor” 1-0, gol marcat de Dridea II, direct din corner. Prin această victorie, Petrolul a luat o opțiune serioasă pentru câștigarea titlului de campioană, când în octombrie va întâlni pe Liverpool campioana campioanei mondiale Anglia 1966. Iată echipa standard a Petrolului; M. Ionescu, Pahonțu, Boc, Florea, Mocanu, Iuhasz, Dragomir, Moldoveanu, Badea, Dridea l și Dridea ll.
Rapid; Andrei, Lupescu, Motroc, C. Dan, Greavu, Dinu, Jamaischi, Năsturesu, Ionescu, Dumitriu, Codreanu. Doamne, ce timpuri, ce fotbal!
M-am uitat, desigur, la tv, la meciul recent dintre Petrolul și Rapid, anunțat ca un mare derby, având în vedere că echipa gazdă, cu un public extraordinar, după câteva meciuri frumoase, dar puncte puține și cu un antrenor în tribună, trebuia să nu piardă și acest meci. Rapid privea Petrolul de sus și ne așteptam la un spectacol fotbalistic agreabil. Dar uitându-mă la formațiile trimise în teren, puțini fotbaliști au confirmat așteptările – Vâlceanu, Tamaș, Țicu, Grozav, Moldovan, Săpunaru, Ioniță, Sefer. Vedeți, nu putem alcătui o echipă de ,,Superligă” o nouă găselniță managerială cu iz european a domnului (A)Burleanu. Un meci de luptă oarbă, în care Rapid a apărut ca un tren personal cu o locomotivă obosită, cu un mecanic șef cam neinspirat în strategia de a bate Petrolul. În schimb, Petrolul, nou promovată, după marcarea golului, o altă ,,grozăvie” a lui Grozav, care a marcat un gol norocos, cu un șut dintre trei apărători, la colțul scurt al portarului Moldovan, îngerul păzitor de multe ori al Rapidului, de astă dată a greșit și, la 1-0, petroliștii au muncit din greu și au păstrat avantajul și cele trei puncte au rămas la Ploiești. După meci, antrenorul Mutu, după alte păreri, a întors-o „ca la Ploiești”, cum că Petrolul a jucat antifotbal, că echipa lui avut posesie de-a latul terenului, a făcut un presing ,,agresiv” de era, ca Ioniță, să-i rupă piciorul lui Nae, aflat în tribună. Domnule antrenor, recunoașteți că ați prins o zi slabă și jucătorii au jucat sub euforia înălțimilor de conjunctură ale clasamentului. Asta este, se mai întâmplă și la campioana CFR Cluj, care de 5-6 ani joacă același fotbal economic, bătrânesc, și uite, a luat cinci campionate, așa cum a precizat Tamaș, deh, scopul scuză mijloacele, dar iată că botășenenii i-au pedepsit pentru prima oară pe arena din Gruia, după un joc de „na-ți-o ție dă- mi-o mie, c-am scăpat de pandemie”!
Despre FCSB, Steaua noastră românească, în meciul cu Chindia, după o repriză de… vis urât, să primești două goluri de la o echipă în 10 jucători e penibil, așa cum a recunoscut antrenorul Dică, fără frică. La pauză, se pare că la cabine, a sunat clopoțelul de la vreo biserică din zonă și toți parcă s-au trezit din adormirea Maicii Domnului și au sfințit arena, cu spiritul de luptă și credință imprimat în doar 15 minute de artileria grea, Coldea, care câteodată arată că are ambele picioare, Olaru, Octavian Popescu, Edjouma. Așadar, Dumnezeu face în continuare minuni, scor final 3-2 după (0-2) la pauză. Scriu ce văd și eu la tv, din fotoliu, și vă văd ce scriu când apare.
Alte rezultate: FC Argeșul –FCU Craiova 0-2, asta este Craiova ,,Maxima”, UTA-U Cluj 2-1, CSU Craiova- FC Mioveni 1-0, norocos, Antal (Mioveni )a ratat un penalty în prelungiri, FC Voluntari-Sepsi 0-0, Farul-Hermanstadt 0-0.

P.S. 1. Am fost ocupat cu ,,Rugile” din Banat. Pe care unii primari mai inventivi le numesc ,,Zilele culturii locale”, pentru că țin 2-3 zile, alții cu buget mai sărac ,,Ziua comunei”, o zi și atât, ori pur și simplu Sărbătoare… Prilej deosebit, e valabil pentru primarii din toată țara, de a se mai risipi ceva bani, cică așa facem cultură în spirit tradițional românesc, e ușor faci un afiș A4 sau oleacă mai mare, pui un nume de vedetă care este la modă și lumea vine. Dar omul orchestră, artist, vedetă de orice se lasă așteptat, după ce face turul scenelor județene, regionale ori transfrontaliere, își aduce aminte că mai are de dat o reprezentație pe undeva în drumul spre casă, și ajunge în ,,prelungiri”, când lumea obosită de mici, bere și joc pe muzică la rece, se retrage, deh, a doua zi trebuie să meargă la muncă. Vedeta noastră iubită și așteptată ne (în)cântă cu o doină pașnică, un brâu de ,, doi” la grămadă, o sârbă turcească, un șirag de manele, un șlagăr de liniște și… noapte bună și la revedere! Este necesar mai mult respect din partea celor învestiți și chemați a face cultură și spiritualitate, pentru că publicul vă face ceea ce… sunteți și nu uitați că voi o faceți pe bani publici, nu pro bono, ori pe datorie sau pe caiet.

P.S.2. Felicit din suflet și cred că sunt în asentimentul tuturor românilor sportivii noștri, care, prin sacrificiile lor, pasiune și trudă, în aceste vremuri tulburi mai țin tricolorul vertical, să-l putem vedea de oriunde am fi pe această planetă, fluturând pe zare. David Popovici, fulgerul tricolor, copilul cu trupul de rouă și apă, Simona Halep, mireasa de vis a tenisului mondial, care după o săptămână magică a câștigat magistral un nou trofeu, caiaciștii și canotorii de aur, argint și bronz, care întregesc florilegiul de medalii al sportului românesc și nu numai. Și, desigur, pe toți aceia ce sunt implicați trup și suflet în pregătirea acestor eroi, miracole cu care trebuie să ne mândrim că le suntem contemporani.
,,Suntem români și punctum”!

Dumitru BUȚOI / UZPR Timiș

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*