default-logo

BNR limitează gradul de îndatorare. Totul despre noile condiții de creditare

Nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și de 20% la cele în valută, potrivit informațiilor date de Banca Naţională a României (BNR). Modificările la regulament se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019
Potrivit BNR, toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019 se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă. Asta chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019. Aici sunt incluse atât solicitările de credit pentru programul Prima Casă (dar şi pentru alte programe guvernamentale adresate persoanelor fizice).

Creditele acordate exclusiv în scopul rambursării datoriilor aferente creditelor contractate anterior sunt exceptate de la noile cerințe privind gradul de îndatorare. Este, însă, vorba doar de creditele contractate anterior intrării în vigoare a proiectului anunţat miercuri de BNR.

Potrivit estimărilor BNR, o persoană care are o rata lunară maximă de 1.413 lei, după data de 1 ianuarie 2019 va avea o rată de 1.200 de lei. Iar o gospodărie formată din doi adulți și doi copii, cu venituri totale de 5.000 lei net lunar cu o rată maximă de 1.996 de lei va plăti, după data de 1 ianuarie 2019, 2.000 de lei.

Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar.

libertatea.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.