default-logo

POMPEI  ŞI SANTORINI-Eternitatea într-o zi

La Scuderie del Quirinale din Roma, se vor putea admira până pe 6 ianuarie 2020, pentru prima oară împreună, vestigiile a două dintre cele mai importante şi bine conservate situri arheologice din lume.

Vorbim despre Akrotiri, capitala înfloritoare a insulei Thera, azi cunoscută sub numele de Santorini, îngropată de „erupţia minoică” a vulcanului Thera în 1613 î.d.H. şi Pompei, lovit de furia vulcanului Vezuviu în anul 79 d.H.

Cataclismele nu au înghiţit doar cele două oraşe ci şi un întreg sistem de gândire care iese la iveală graţie cercetărilor arheologice.

Diversele identităţi culturale care compun mozaicul mediteranean antic, întâlnesc la Akrotiri, pe insula Santorini şi Pompei,două cazuri emblematice.

Lovite de erupţii asemănătoare, despărţite între ele de peste 1700 de ani, oraşele restituie edificii, fresce, manufacturi conservate perfect care permit readucerea la lumină a două civilizaţii bogate şi complexe şi evocînd în acelaşi mod, catastrofa care a pus capăt istoriei lor.

Leagănul culturii protocicladice, inima Atenei clasice, nucleul vital al Imperiului Bizantin, Arhipelagul Cicladelor este plin de comori arheologice nepreţuite –de la Preistorie la Evul Mediu- şi aşezat în frumuseţea unui peisaj extraordinar.Răscruce de popoare, tradiţii şi religii diverse,loc unic datorită istoriei sale semnată de stratificări milenare, Mediterana revendică o centralitate incontestabilă în cultura occidentală.

Expoziţia este concepută ca o călătorie în timp pentru a descoperi cele două oraşe antice, asemănate prin sfîrşitul lor şi conservate de-a lungul mileniilor prin intermediul cenuşii vulcanice. Peste 300 de obiecte precum statui, fresce, vase, amfore, sculpturi, basoreliefuri, bijuterii în aur provenite din Grecia şi Pompei, datate cu peste patru mii de ani în urmă, parcurg un arc temporal de la epoca bronzului şi pînă în zilele noastre. Printr-un parcurs conceput ca o maşină a timpului, expoziţia permite o evocare a trecutului şi supravieţuirea lui în lumea contemporană.Materialele provenite din oraşul preistoric Akrotiri din insula Thera (azi Santorini), expuse pentru prima oară în afara Greciei, restituie faţa  oraşului „Pompei” din Marea Egee preistorică: un oraş îngropat de explozia vulcanului Santorini în 1613 î.H.

Cenuşa a conservat celebrele fresce preistorice, cicluri unice şi complete de mari picturi împreună cu alte numeroase alte repere care vor putea fi admirate de către romani şi toţi vizitatorii Cetăţii Eterne.

„În faţa bogăţiei şi varietăţii operelor antice şi moderne prezente în sălile de la Scuderie del Quirinale, nu putem evita un raţionament asupra valorilor transmise de către artă: apartenenţa la o cultură mai veche, viitorul care ne uneşte pe toţi în ereditatea transmisă de istorie”, a declarat Massimo Osanna, director al Parco Archeologico di Pompei.

 Roma, 14 oct. 2019

Corespondenţă din Italia de la Julia-Sandra Vîrsta/ UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*