default-logo

Internet quantum „made in Europe”

Quantum Internet Alliance și-a început programul aprobat de Comisia Europeană, având ca scop construirea în colaborare a unui ecosistem de internet cuantic „made in Europe”. Alianța, condusă de Universitatea tehnică din Țările de Jos și pionierul cuantic QuTech Delft, și-a anunțat planurile de a dezvolta prima rețea prototip full-stack din lume care conectează orașe îndepărtate.
De asemenea, își propune să conducă un ecosistem capabil să exploateze dezvoltări care pot fi traduse în soluții de inginerie inovatoare.
Internetul cuantic este o tehnologie de rețea care ar putea beneficia de diferite sectoare, cum ar fi industria de securitate sau de telecomunicații sau sectorul financiar. „Ne-am dori să construim un prototip de rețea cuantică care să conțină toate elementele necesare pentru dezvoltarea industrială a unui internet cuantic european capabil să aducă valoare utilizatorilor din întreaga UE și dincolo de aceasta”, a declarat Stephanie Wehner, directorul Quantum Internet Alliance, pentru EURACTIV.
În cele din urmă, scopul este de a face internetul cuantic disponibil pentru toată lumea, motiv pentru care se pune un accent puternic pe accelerarea tranziției de la cercetare la inginerie, aducând în cele din urmă tehnologia pe piață. Al doilea obiectiv este acela de a crea o platformă pentru inovarea cuantică a internetului european care poate transforma aceste progrese tehnologice în inovare. „Acest lucru include, de exemplu, sprijin pentru antreprenori, protecția cunoștințelor, construirea de talent în diverse domenii, dezvoltarea cazurilor de utilizare, precum și un forum tehnologic pentru a reuni actorii academicieni și industriali de-a lungul lanțului valoric”, explică Wehner.
Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, că Republica Cehă, Germania, Spania, Franța, Italia și Polonia vor găzdui „primele computere cuantice europene”. Acestea vor fi deschise reprezentanților industriei și cercetătorilor din întreaga UE. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*