default-logo

Sărăcia energetică se accentuează în Polonia

Peste 20% din gospodăriile din Polonia se luptă cu sărăcia energetică, în timp ce două treimi din clădirile din țară sunt vechi și lipsite de izolație adecvată, potrivit ediției poloneze a Barometrului pentru locuințe sănătoase Velux, prezentată la Varșovia. Strategia guvernului de renovare a stocului de clădiri vechi al Poloniei rămâne un vis, chiar dacă țara ar putea economisi până la 17 miliarde de euro până în 2050 cu un plan de renovare adecvat, scrie EURACTIV.
Potrivit raportului, aproximativ 9,4 milioane de polonezi trăiesc în prezent în condiții de locuit care prezintă un risc pentru sănătatea lor – cu încălzire inadecvată, poluare a aerului din interior și mucegai combinate, favorizante ale astmului. „Criza pieței de energie, inclusiv prețurile la încălzire, arată cât de mare este provocarea pentru Polonia. Am ajuns într-un punct în care această problemă nu poate fi evitată. Este esențial să implementăm măsuri care să reducă și să elimine această problemă”, punctează Katarzyna Przybylska, specialist în sărăcia energetică de la Fundația Habitat for Humanity Polonia.Statistic, fenomenul este mai frecvent în zonele rurale, chiar dacă problema afectează și orașele mari. „Aproximativ 10% dintre oamenii care trăiesc în cele mai mari orașe cu peste 500.000 de locuitori se luptă și cu această problem. Acest lucru este cauzat de faptul că imobilele în care locuiesc nu sunt conectate la rețelele de încălzire, iar uneori sunt în stare tehnică foarte proastă. În astfel de situații, căldura scapă prin ferestre cu scurgeri și pereți neizolați”, adaugă Przybylska.
O soluție comună la această problemă este creșterea eficienței energetice și izolarea clădirilor.
Sectorul construcțiilor din Europa este astăzi responsabil pentru 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de CO2. În Polonia, 65% dintre clădiri au peste 30 de ani, iar multe au fost construite în epoca regimului comunist, când standardele de construcție erau scăzute. Pentru a îmbunătăți eficiența energetică, guvernul a adoptat o „strategie de renovare a clădirilor pe termen lung”, legată de Planul național de redresare (PNR) al țării, adoptat în urma crizei COVID-19.
Strategia poloneză presupune o renovare termică de aproximativ 3,8% din clădiri pe an – sau aproximativ 236.000 pe an în deceniul actual.
Polonia face eforturi intense pentru a primi partea sa de finanțare din fondul de redresare, de 800 de miliarde de euro al UE, care este în prezent înghețat din cauza preocupărilor legate de statul de drept în țară. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*