default-logo

Târgul Meșteșugurilor Tradiționale, ediția a VI-a, Ploiești, 2022

În zilele de 14-16 octombrie 2022, Consiliul Județean Prahova și Centrul Județean de Cultură Prahova au organizat cea de-a VI-a ediție a Târgului Meșteșugurilor Tradiționale.
Acesta s-a desfășurat pe esplanada Palatului Culturii din Ploiești.
Participanții au fost din județele Prahova, Maramureș, Cluj, Suceava, Iași, Galați, Buzău, Vâlcea.
Ploieștenii au beneficiat de o ofertă bogată de produse, lucrate cu pasiune și pricepere de către creatorii lor, unii deja cunoscuți din anii precedenți, alții aflați la prima participare.
Județul Prahova a fost reprezentat de către Goran Iulia de la Breaza, cu obiecte de îmbrăcăminte și fețe de masă brodate pe pânză de in topit, cu multă finețe, apreciate atât în țară, cât și în străinătate, Rozica Măldărășanu de la Vălenii de Munte cu frumos coloratele covoare țesute în război. Ciripoiu Maria, comuna Izvoarele, pictură naivă, și elemente decorative, consideră că aceasta este cea mai potrivită activitate și se bucură atunci când vizitatorii, chiar dacă nu cumpără nimic, îi apreciază produsele: „Ce frumos, ce drăguț! Felicitări!”.
Liliana Bogdan Samoilă din Scorțeni: țesături, covorașe, trăistuțe, carpete, semne de carte lucrate în gherghef vertical. Continuă meșteșugul mai ales în memoria mamei și a bunicii de la care l-a învățat.
Ion Cristina din lână împâslită confecționează băști, clopuri, veste, trăistuțe, jucării.
Petre Ghițeanu, profesor de desen și sculptor în lemn, a adus la târg obiecte din lemn sculptate cu motive tradiționale.
Marian Căpraru din Ploiești ne-a încântat și uimit cu finețea și rafinamentul bijuteriilor sale unicat, din os și din corn de cerb, în care sunt sculptate simboluri tradiționale: stindardul dacic, floarea-de-colț, toate tipurile de cruce creștină, pană de înger, mandala, cât și motive din mitologia egipteană pe care le-a studiat foarte bine. Convingerea lui este că pentru a-ți fi benefice trebuie să crezi în puterea lor.
Constantin Ghinea Dumitrache a adus și de data aceasta la târg o varietate de produse: costume populare, centuri brodate, obiecte din piele – opinci, borsete, portmonee – șepci, căciuli de astrahan.
Lazăr Androne este unul din puținii rotari care au mai rămas în comuna Gorgota din județul Prahova. În timpul liber duce mai departe tradiția familiei, lucrând din lemn de esență tare, frasin, ulm roți de car, scaune, cărucioare de artizanat, scăunele, linguri. Din piele de vită tăbăcită confecționează curele și chimire.
Familia Anca și Vasile Jucan de la Cluj ne-a îmbiat și în acest an cu parfumul florilor de levănțică și produsele realizate cu ajutorul lor, cât și cu împletituri din paie de grâu acai.
Județul Dâmbovița a fost reprezentat de Moldoveanu Vasile renumit pentru obiectele lucrate în lemn: cruci de mână, icoane pe vatră, sărărițe, cât și pentru icoanele pictate pe sticlă.

Nana Bledea de la Maramureș a adus obiecte de ceramică în care a îmbinat motive tradiționale cu inovații personale, în culori de albastru, maro, verde, alb, predominante fiind motivele tradiționale: flori, spirala vieții, bicefala, păunul, țăranca.
Familia Constanța Elena și Ștefan Fazacaș tot de la Maramureș realizează în atelier propriu și comercializează artizanat în sticlă, mai exact spus mini obiecte din lemn de paltin: scări, porți, balansoar, fântâni, masă de șah, moară de apă, schiuri introduse în sticle cu dopul de sfoară. La acestea se adaugă și brățările din mărgele.
De la Iași Valentina Uhrenciuc a venit și de data aceasta cu ouă încondeiate.
Emilia și Constantin Ciubotărița de la Botoșani au expus spre vânzare, chimire, curele, portmonee din piele, capre din lemn și căciuli de astrahan realizate în atelier propriu. Constantin Ciubotărița i-a încântat pe vizitatori cu antrenante cântece populare interpretate la fluier.
Județul Galați a fost reprezentat de către Gabriela Vieru care a comercializat miere și produse apicole obținute de la cei 200 de stupi din prisaca proprie.
De la Buzău, Aurel Cojanu ne-a încântat și în acest an cu obiecte de uz casnic și măști modelate cu multă pasiune în lemn.
Deși fiecare meșteșugar are o istorie a devenirii sale, considerăm că o atenție specială merită veteranii târgului: Ionescu Lizeta, în vârstă de 85 de ani, din localitatea Izvoarele, județul Prahova și Veturia Suciu, în vârstă de 91 de ani, din comuna Cojocna, județul Cluj.
Lizeta Ionescu a lucrat de mică în războiul de țesut, împreună cu mama și bunica ei. A avut diverse locuri de muncă, dar când avea vârsta de 53 de ani, i-a murit mama și împreună cu sora ei care era profesoară de matematică s-au hotărât să îi continue preocuparea de a țese în război. S-a făcut repede cunoscută, a devenit meșter popular, a expus lucrări proprii: cuverturi cu modele tradiționale vechi, carpete, costume populare, brâie, atât în țară, cât și în străinătate. Se bucură foarte mult când îi sunt apreciate lucrările, mai ales în străinătate.
Veturia Suciu, în vârstă de 91 de ani, din comuna Cojocna, județul Cluj, a moștenit pasiunea pentru lucrul de mână de la mama ei care era croitoreasă. A lucrat de mică obiecte pentru împodobirea casei și de îmbrăcăminte.
Mai târziu, în paralel cu ocupația de gestionar la un magazin, a lucrat obiecte de artizanat. În 1992, a fost remarcată la Festivalul Internațional de Folclor de la Cluj și a devenit meșter popular. A participat la numeroase târguri în țară, cât și în Polonia și la Strasbourg, unde a vândut mai ales costume tradiționale de copii și 450 de îngerași din pănuși de porumb. Pe cei 50 care i-au rămas nevânduți prin intermediul preotului ortodox din localitate i-a donat pentru copii.
Este nelipsită de la târguri unde impresionează printr-o ofertă foarte bogată și plină de viață de obiecte lucrate cu dragoste și pricepere: fețe de masă, brățări și cocarde cu Tricolor, costume populare și păpuși îmbrăcate în costume populare din zona Cluj, îngerași.
Este foarte mulțumită că a reușit să arate atât în țară, cât și în străinătate tradiția neamului românesc și ce știu să facă femeile românce.
Meșterii populari veniți la Târgul de la Ploiești și-au arătat măiestria și prin demonstrații practice susținute în fața vizitatorilor.
Expunerea de produse la Târgul Meșteșugurilor Tradiționale de la Ploiești s-a încheiat în fiecare zi cu recitaluri de muzică populară.

Elena TRIFAN / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*