◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Sub egida Ligii Scriitorilor Români, triplă lansare de carte

Sub egida Ligii Scriitorilor Români, triplă lansare de carte și aniversarea a 80 de toamne a distinsei doamne prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU – 16 noiembrie 2019

 A intrat în tradiția Ligii Scriitorilor Români să sărbătorească pe membrii săi care împlinesc o vârstă a împlinirilor. Astfel în  16 noiembrie 2019 la Restaurantul „Premier” din Cluj-Napoca a avut loc un eveniment inedit: aniversarea a 80 de toamne și lansarea a trei cărți a profesoarei și scriitoarei Lucia Elena Locusteanu:     „Lecturi subiective-volumul al doilea Proză și dramaturgie”,  „Trecând prin timp”,    „Și-au purtat cu demnitate crucea”.

Prezentatoarea și animatoarea evenimentului acesta deosebit a fost distinsa doamnă LIGIA BOCŞE, directoarea „Centrului de Vârstnici nr. 2” din Cluj-Napoca, unde o dată pe lună are loc Cenaclul Literar „Radu Stanca”, din care face parte și distinsa  profesoară. LUCIA ELENA LOCUSTEANU.

Într-un stil plin de viață și emoție, doamna Ligia Bocșe și-a început prezentarea prin evocarea unor momente din viața doamnei prof. Lucia Elena Locusteanu,  care i-a fost profesoară de limba română la Liceul Energetic din Cluj-Napoca,  susținătoare și coordonatoare a activității școlare, în special literare din acea vreme.

În continuare au luat cuvântul și alte personalități distinse care au elogiat atât activitatea literară cât și omul LUCIA ELENA LOCUSTEANU.

Cea dintâi persoană care i-a urat „La mulți ani” și ani rodnici în tot ce va face de acum înainte, oferindu-i un superb buchet cu flori multicolore și parfumate, evocând anii petrecuți împreună pe meleagurile natale a fost doamna jurnalistă de prestigiu și scriitoare MARIA FLOREA.

Apoi, doamna LIGIA BOCŞE i-a dăruit un superb tablou cu mult auriu, cu mult soare: „ Arborele vieții”,  pentru inima caldă și strălucirea sufletului doamnei prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU, vorbindu-ne despre cele trei cărți lansate, o adevărată trilogie.

După aceea, domnul președinte național al Ligii Scriitorilor din România, scriitorul AL. FLORIN ŢENE i-a acordat din partea Ligii, diploma „Virtutea literară”, pentru prestigioasa activitate desfășurată în domeniul creației literare. Liga Scriitorilor Români având filiale în  întreaga lume prin domnul președinte Al. Florin Țene i-a acordat și trofeul „Limba Română”, pentru activitatea de o viață în slujba și promovarea limbii române în rândul elevilor, tineretului și cititorilor, aceasta fiind cea mai înaltă distincție acordată unui scriitor și cadru didactic care a slujit în promovarea limbii române.

A urmat la cuvânt eleva doamnei prof. Lucia Elena Locusteanu, de la Liceul Energetic, doamna ADRIANA NARCISA PINTEA, o voce deosebită ale cărei calități au fost puse în valoare și susținute de doamna prof. Lucia Elena Locusteanu, un model de caracter și comportament de viață care a învățat-o importanța puterii cuvântului, recitând o poezie scrisă de doamna prof. Lucia Elena Locusteanu: “Pășind prin spinii trandafirilor”.

Prin spini eu mi-am ales cărarea.

Am sângerat din greu dar am iubit candoarea,

Parfumul rozei dar mai ales culoarea,

Lumina ce petalele-o revarsă, făcând cărarea vieții mai frumoasă.

 

Prin spini eu pășind trec vibrând, dar spinii mă-nţeapă râzând

și plâng, mă strecor așteptând durerea-mi să urce spre stele…

Şi visele, parcă, și ele, încearcă s-aline rebele, al spinilor răni sângerând.

 

Şi rozele cântă vibrând al clipei sfânt legământ, petale ușor desfăcând, mi-alină durerea curând

Prin viață eu trec luminând clipa ce zboară pulsând lumini peste tot revărsând, închise în tainic cuvânt

Prin spini, azi pășesc, surâzând!”

 

Se evidențiază că de la Liceul Energetic au ieșit oameni mari, scriitori, actori, medici, oameni de litere, acesta nu a fost doar un liceu energetic ci și un sol unde au crescut florile pământului. Pe toți acești elevi domnia sa i-a numit copiii ei pe lângă cei 3 copii de sânge, pe care îi are.

Un om ce și-a clădit viața în cultura românească, având un drum aparte este domnul VICTOR CONSTANTIN MĂRUŢOIU care a cunoscut-o pe doamna Lucia Elena Locusteanu la Cenaclul literar „Octavian Goga”. Domnia sa a scris una dintre prefețele cărților sale, caracterizând-o ca o personalitate cu un patos deosebit pentru limba și cultura pe care le are și pentru credința în Dumnezeu dar și în oameni, punându-și rădăcinile nu în pământ ci în sufletul nostru.

O altă personalitate , un alt cadou de excepție, domnișoara CRISTINA DRAGOŞ este aceea care împărtășește din arta frumosului, din cuvântul sunetului, fiind fiica directorului adjunct al Liceului Energetic. A fost premiată în toată lumea, încântând sufletul nostru prin muzica pe care a interpretat-o la pian.

IOAN CRISTOFOR, poet, profesor de română, elev de-al doamnei profesoare Lucia Elena Locusteanu, participant la Cenaclul Literar Octavian Goga a caracterizat-o în termeni elogioși pe fosta sa profesoară evidențiind virtuți ca competență profesională, faimă de mare profesionalism, scriitoare, eseistă, poetă de o aleasă ținută artistică, finețe a scrisului, erudiție multă, energie debordantă, generozitate spirituală, punând mult suflet în tot ceea ce face,  redactându-i prefața uneia dintre cărți. Dânsul a amintit de schemele, de sintezele operei pe care le face doamna profesoară pentru ca orice elev să rețină cu mai multă ușurință totul, pentru a fixa în epocă, în curentul literar, scrierea respectivă sau momentul respectiv.

Următorul distins invitat a fost istoricul și omul de știință al cetății Ineului, domnul AUREL DRAGOŞ de la Ineu care a împărtășit gândurile și impresiile sale despre doamna prof. Lucia Elena Locusteanu, născută Petroschi. Dânsul a căutat în arhiva militară date despre tatăl doamnei profesor creionând un portret al acestuia care apare într-una dintre cărțile sale. Pentru doamna profesor armata înseamnă disciplină, ordine și apărare.

În continuare a vorbit AL. MUREŞAN, care și-a descoperit pasiunea pentru limba română datorită doamnei prof. Lucia Elena Locusteanu și care are 15 volume publicate îi dedică o poezie: „ Frumusețe orizont”, evidențiind rafinamentul și eleganța uimitoare a doamnei profesor. ROMULUS MOLDOVAN, coleg de cenaclu la Cenaclul literar „Octavian Goga” remarcă activitatea prodigioasă și energia pozitivă emanată de doamna profesor în cadrul cenaclului literar, dăruindu-i două cărți cu aleasă prețuire.

Domnul NICOLAE SUCIU, un cititor asiduu, poet îi spune la mulți ani sărbătoritei într-un mod personal, evidențiind virtuțile acesteia, suflet cald, mamă excepțională, gospodină perfectă, veselă, energizantă, luptătoare.

Poeta și interpreta de muzică ușoară CAMELIA FLORESCU, din București, debutează cu un volum de poezii. Dânsa va avea peste câteva zile și lansarea unui disc pe versurile ei și muzica compozitorilor români încântându-ne cu o melodie de suflet „Dor de părinți”, care s-a potrivit cu contextul evenimentului, fiind dedicată mamei Lucia. Doamnei Camelia Florescu i-a fost acordată o diplomă din partea Ligii Scriitorilor, aşa cum a relatat domnul președinte al Ligii, Al. Florin Țene care a recitat o poezie a Cameliei Florescu, intitulată „Copiii nebuni ai penultimei luni”. Al.Florin Țene i-a mulțumit și pentru faptul că a fost alături de câteva ori în stațiunile unde a organizat Ziua Limbii Române, încântându-i pe scriitori cu cântecele sale.

În final doamna Ligia Bocșe ne-a adus la cunoștință faptul că la începutul lunii decembrie doamna prof. Lucia Elena Locusteanu va fi invitată de onoare la emisiunea TV CLUJ AM.

Ultimul cuvânt l-a avut sărbătorita care a mulțumit tuturor afirmând căci cuvântul nu poate acoperi emoția și bucuria de a fi împreună cu toți participanții la eveniment, numindu-i copiii săi de suflet. Apoi a creionat pe scurt câteva cuvinte despre fiecare carte lansată.

„Și-au purtat cu demnitate crucea” este închinată la 3 preoți, din familia soțului său, căreia îi dedică această carte, din 2001 fiind singură, 2 preoți care au suportat problemele de atunci fiind condamnați la 10 ani de închisoare pentru două cărți.„Lecturi subiective” se evidențiază prin schemele pe care le făcea pe tablă foștilor elevi.„Trecând prin timp” este un testament în care domnia sa și-a adunat ceea ce au scris scriitorii despre ea, despre cărțile ei, sunt  postate diplomele și eseurile pe care le-a păstrat,cartea mai cuprinde recenzii și eseuri la alte cărți, inclusiv o proză scurtă, două povestiri, versuri și memorii ale tatălui său, un portret făcut de domnul Aurel Dragoș de la Inău și o poză la mare cu un superb răsărit de soare.

Mulțumirile domniei sale ne-au copleșit inimile și sufletul pe lângă imaginea demnă și plină de vigoare pe care ne-a lăsat-o. Urările de final de petrecere frumoasă au fost însoțite de emoționantul tablou al familiei, doamna prof. LUCIA ELENA LOCUSTEANU alături de cei trei copii ai săi interpretând „Rugă pentru părinți” a poetului Adrian Păunescu.

Mulțumim și noi pentru această minunată zi petrecută împreună, pentru această amintire de suflet, pentru acest model de OM cu demnitate, caracter, putere, forță dar și sensibilitate și har divin. Dumnezeu să-i răsplătească osteneala și să-i dea ani mulți, senini, cu putere de viață și har Ceresc.

                                                                                              Liliana Derevici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *