default-logo

Europa alocă mai mulți bani pentru armament

Țările UE intenționează să-și mărească cheltuielile de apărare cu 70 miliarde de euro până în 2025, pentru a umple lacunele existente în materie de capacități, potrivit șefului politicii externe a UE. Vorbind la Bruxelles, la o întâlnire a miniștrilor Apărării, Josep Borrell a spus că la nivelul Comisiei Europene se fac eforturi pentru a procura arme în comun în UE, similar modelului utilizat pentru obținerea vaccinurilor în timpul pandemiei.
„Important este să mergem împreună, să evităm divizarea pieței, să evităm concurența. Trebuie să evităm ceea ce s-a întâmplat cu vaccinurile. Toți împreună, împreună, asigură un preț mai bun, o calitate mai bună și un timp mai bun”, a declarat Borrell.
Unii analiști susțin că o cursă pentru noi arme fără un set de reguli riscă să facă o piață foarte fragmentată și mai dezarticulată. Pieter Wezeman, cercetător senior la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, a declarat pentru Euronews că tocmai aceste domenii se vor concentra: „Cred că este destul de rezonabil să ne așteptăm ca o astfel de cooperare să aibă loc, și în cadrul NATO am văzut exemple foarte bune în acest sens”. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Lasă un răspuns

*