default-logo

Lipsa inginerilor, obstacol în calea implementării rapide și extinse a măsurilor de tranziție energetică

Adaptarea la schimbările climatice în toate sectoarele societății are în față o nouă provocare: lipsa de ingineri. Pe măsură ce țările trec la implementarea acțiunilor pentru a-și îndeplini obiectivele climatice, cererea de talent ingineresc crește constant. Prin urmare, construirea unei capacități puternice de competențe inginerești este fundamentală pentru a elimina decalajul de implementare și pentru a oferi expertiza necesară. „Riscăm să pierdem această legătură crucială, care, la rândul său, riscă să ducă la o oprire dezastruoasă a acțiunii climatice. Importanța abilităților de inginerie nu a fost niciodată mai mare. Astăzi, lipsa inginerilor și a altor specialiști dăunează creșterii economice și transformării durabile în Europa” , scrie dr. Nelson Ogunshakin, CEO al International Federation of Consulting Engineers (FIDIC).
Conferința din acest an COP27 a fost etichetată drept „COP de implementare”. În perioada 6-18 noiembrie, peste 35.000 de participanți se află la Sharm el-Sheikh, Egipt, cu scopul de a trece de la negocierile și planificarea climatică la acțiuni concrete. Înainte de summitul climatic, FIDIC și Sweco i-au îndemnat pe liderii mondiali să atenueze consecințele amenințătoare impuse de lipsa de ingineri pentru acțiunea climatică. Cel mai recent raport de evaluare al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), lansat în aprilie 2022, arată clar că dacă nu se implementează reduceri imediate și semnificative ale emisiilor în toate sectoarele, ambiția Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius nu va fi atinsă până în 2030. Acțiunea împotriva schimbărilor climatice este, totuși, posibilă numai dacă există forță de muncă cu competențele necesare pentru a proiecta inovațiile și a oferi soluțiile necesare pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Europa, de exemplu, se confruntă cu o lipsă de competențe legate de calificările de inginerie, o tendință care este evidentă de câțiva ani. Ca urmare a pandemiei de Covid-19 și a lucrului la distanță, astfel de tendințe pot fi observate pe scară largă pe tot globul, pe măsură ce piața competențelor devine mai accesibilă la nivel global.
Potrivit EURACTIV, sunt necesari ingineri industriali, printre alte contribuții, pentru a accelera tranziția către oțel fără fosile, transformând una dintre industriile cu cea mai mare intensitate de emisii din lume. În sectorul energetic, sunt necesari experți în toate etapele de planificare, construcție și transfer de energie regenerabilă, precum și pentru dezvoltarea de noi tehnologii pentru hidrogen, stocarea energiei sau captarea carbonului. Societatea depinde, de asemenea, de inginerii civili, planificatorii de trafic și experții digitali.
FIDIC estimează că 7 trilioane de dolari vor trebui investite anual în infrastructură pentru a îndeplini obiectivele Agendei 2030, o creștere semnificativă în comparație cu estimarea anterioară de 3,7 trilioane de dolari. Inginerii calificați sunt esențiali pentru implementarea acestor investiții. „Mai avem doar aproximativ 2.600 de zile pentru a îndeplini Agenda 2030 și aproximativ 10.000 de zile până în 2050. Sectoarele public și privat ar trebui să identifice fără întârziere competențele necesare pentru a accelera acțiunea împotriva schimbărilor climatice, să identifice suprapunerea competențelor cu sectoarele existente și să instituie programe de formare care timpul și costurile pot permite lucrătorilor să își recalifice de la sectoarele tradiționale la cele ecologice”, susține Asa Bergman, președintele și CEO Sweco. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*