default-logo

„Mamă și iubită”, de Rodica Elena Lupu

Romanul „Mamă și iubită”, al doamnei Rodica Elena Lupu, este povestea de viață, reală, a unui personaj din Cluj. Faptul că a ales această localitate pentru personaje și știind că autoarea este din Ardeal m-a trimis imediat cu gândul că personajele și povestea sunt reale, au făcut parte din viața domniei sale, lucru confirmat ulterior și de autor.

Scrisă cu un limbaj simplu, colocvial, ușor de citit, fără să mă trimită să consult dicționarul, vraja cărții nu s-a destrămat, m-a ținut aproape de la prima la ultima pagină. Este o carte de dragoste care vizează un public larg, și nu doar o mână de intelectuali, este genul de roman care te ține în priză până la final.

O carte echilibrată, din toate punctele de vedere, construcția personajelor, acțiune, limbajul, dialogul, cu o curgere firească a frazelor, de nici nu-ți dai seama când ai început-o și când ai terminat-o. Este o carte vie, pe care am trăit-o și am crezut-o ca și cum povestea ar fi a mea.

Romanul începe cu o concluzie: „Femeile, da, femeile trebuie să fie credincioase bărbatului, harnice, bune gospodine în bucătărie, amanter în pat și doamne în societate.”

Sunt de acord cu autoarea dar, trebuie să ai pentru cine. Chiar dacă bărbații au depășit de mult acest nivel, în subconștientul lor cred că tot așa își doresc, pentru că asta satisface de fapt toate nevoile  importante în ceea ce privește femeia de lângă ei.

Însă romanul de față o face pe femeie să strălucească, chiar dacă uneori viața îi este condiționată de ceilalți.

Romanul se încheie cu, citez, „Nimic nu este întâmplător, sunt sigură că fiecare se naște cu un destin gata stabilit de cineva de sus, care reglează niște conturi, că traseele noastre, atât în dragoste, cât și în carieră, sunt prestabilite, iar dacă se întâmplă răutăți, tot acel om sau alții au intervenit în acest destin.”

Autoarea ne confirmă că nimic nu este întâmplător în viața ta. De-a lungul călătoriei, femeia se întâlnește cu tot felul de oameni, fiecare având un rol și servind un scop. De la unii a învățat lecții, de la alții nu a învățat nimic, unii au stat mai mult în viața ei, alții mai puțin, însă niciunul dintre personaje nu a intrat întâmplător în viața femeii.

„Mamă și iubită” prezintă o lume cu drame și bucurii, spaime și speranțe deopotrivă, nuanțând sentimente omenești variate. Odată cu concluzia finală „Greșelile ne aparțin nouă!” ieșirea din roman te face să fii mai atent la lumea din jur, la cea inaparentă.

Romanul reface o lume reală, adevărată, cu clipe pe care uneori le ignorăm, dar pe care de acum încolo le vom putea lua cu noi oriunde.

prof. Maria Petrescu / UZPR

Despre autor

Lasă un răspuns

*