default-logo

Numărul oamenilor s-a triplat în 70 de ani

Populația lumii a crescut de la aproximativ 2,5 miliarde în 1950 la 7,9 miliarde în 2021. Potrivit ONU, acum suntem opt miliarde de pământeni. Ritmul de creștere încetinește, dar previziunile sugerează că un vârf nu va fi atins până în anii 2080, când se va ajunge la aproximativ 10,4 miliarde de oameni, scrie The Guardian.

Populațiile din 61 de țări sunt așteptate să scadă cu cel puțin 1% între acum și 2050. Cele mai mari reduceri relative ale dimensiunii populației, cu pierderi de cel puțin 20%, sunt așteptate în Letonia, Bulgaria, Serbia, Lituania și Ucraina.

Cele mai mari creșteri ale populației au avut loc la începutul anilor 1960, dar ritmul de creștere a încetinit pe măsură ce nivelurile de fertilitate au scăzut odată cu disponibilitatea mai mare a contracepției și pe măsură ce țările și-au dezvoltat economiile. Nivelurile crescute de educație, în special în rândul fetelor, și mai multe oportunități de angajare pentru femei au jucat roluri cheie.

În medie, femeile nasc acum de două ori, mai degrabă decât de cinci ori decât în 1950. Cu toate acestea, cifrele variază de la o regiune la alta. În Africa subsahariană, femeile nasc de peste patru ori, iar în regiunea Pacificului sau Oceania (excluzând Australia și Noua Zeelandă), de trei ori.

O parte din motivul creșterii populației este că trăim mai mult. În 2019, speranța de viață a fost în medie de 72 de ani – o creștere cu nouă ani față de 1990 – și este de așteptat să ajungă la 77 până în 2050. Media a scăzut la 71 de ani în 2021 din cauza pandemiei de Covid. Cu toate acestea, în țările cel mai puțin dezvoltate, oamenii trăiesc cu șapte ani mai puțin decât media din cauza nivelurilor ridicate de mortalitate maternă și infantilă, a conflictelor și a infecțiilor cu HIV.

Se estimează că ponderea populației globale cu vârsta de 65 de ani sau peste va crește de la 10% la 16% în 2050. Creșterea populației în țările cu venituri mari în următoarele decenii este de așteptat să fie determinată în mare măsură de migrație.

Mai mult de jumătate din populația lumii trăiește în Asia – 29% în Asia de Est și de Sud-Est și 26% în Asia Centrală și de Sud. Anul viitor se preconizează că India va depăși China ca cea mai populată țară din lume. Opt țări – Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania – vor reprezenta mai mult de jumătate din creșterea populației până în 2050. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*