Descoperirea geografiei românilor de pretutindeni

Descoperirea geografiei românilor de pretutindeni, prelegere susținută de Mihai Viorel Nicolae, directorul Institutului „Frații Golescu” din București, are loc luni, 27 mai 2019ora 18.00, la Institutul Cultural Român din București,  Aleea Alexandru nr. 38.

Evenimentul, organizat cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, de Compartimentul Comunități Istorice, dezvoltă istoricul relațiilor dintre românii aflați în prezent pe teritoriul României și în comunitățile mai îndepărtate.

„Românii, prin personalitățile lor culturale, au fost întotdeauna conștienți de existența conaționalilor aflați dincolo de hotarele istorice ale statelor în care locuiau. Până în primele decenii ale sec. al XIX-lea, referințele la românii de pretutindeni sunt puține. Excepțiile privesc, în primul rând, cele trei provincii istorice: Moldova, Țara Românească și Transilvania. Sentimentul împărtășit de apartenență nu a scăpat nici atenției străinilor. Patriarhul Chiril Lukaris al Constantinopolului ( 1572-1638 ) vorbește, într-o epistolă adresată principelui transilvan Gavril Bethlen despre „…legătura de sânge și de iubire care, deși într-ascuns, dar în felul cel mai strâns leagă românii…”, a spus directorul Institutului „Frații Golescu”.

De aceea descoperirea a însemnat, mai ales, o re-descoperire, din perspectiva comunității de origine și limbă, iar, mai târziu, a conștiinței de neam. Încercăm, de fapt, sa răspundem la o întrebare simplă: când și cum a descoperit România comunitățile românești din afara granițelor sale?”,   a adăugat el.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, având ca scop menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.

icr.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.