Itinerariu jurnalistic în Nord-Estul României

Pe parcursul a două zile însorite de sfârșit de primăvară, 27-28 mai 2019, parte din Consiliul Director (CD) al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) – reprezentată de președintele Doru Dinu Glăvan, Miron Manega, ispravnic de concept la publicația bilunară Certitudinea și Firiță Carp, directorul Editurii Detectiv literar – a răspuns invitației unor grupări ale UZPR (Roman, Iași, Bacău) de a pregăti agenda de evenimente pe parcursul acestui an centenar.

Un itinerariu jurnalistic deloc întâmplător, 2019 reprezentând anul când UZPR marchează 100 de ani de activitate statornică și onorabilă în slujba adevărului, credinței și a patriotismului, continuând consolidarea echipei prin atragerea permanentă de tinere condeie, fii și fiice ale presei românești.

Iașul, capitala culturală și istorică a Moldovei, a adus la rându-i un călduros omagiu marcanților săi jurnaliști, într-un loc devenit deja tradiție pentru evenimentele breslei. La Universitatea Apollonia, sala Cavalerilor, marți 28 mai, începând cu ora 10, delegația CD al UZPR a fost întâmpinată de peste 50 de membri coordonați de col.(r.) Grigore Radoslavescu, cu intenţia declarată a susținerii bunelor intenții de întărire a rândurilor ziariștilor de limbă română. Iașul este, în cele din urmă, un univers al diversității și creativității jurnalistice.

Întâlnirea a debutat prin cuvântul de deschidere al rectorului Universității Apollonia, prof. dr. Vasile Burlui și al decanului Facultății de Științe ale Comunicării, prof. dr. Mihai-Doru Luchian care au salutat prezidiul și auditoriul, mulțumindu-le pentru prezență și implicare.

Așa cum era firesc, în prezidiu s-au regăsit și președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, vicepreședintele UZPR, dr. Daniela Gîfu și coordonatorul UZPR Iași, col.(r.) Grigore Radoslavescu, aceștia evidențiind nevoia de implicare a celor prezenți în împlinirea misiunii jurnalistice. Dincolo de unele derapaje ale mass-mediei la care asistăm în mod constant, parteneriatul strategic între UZPR și alte entități publice locale, regionale, (inter)naționale, în conturarea profilului jurnalistic, devine imperativul categoric al Uniunii. Confirmă și seria de evenimente deja cunoscute de publicul românesc. În luna iunie, Ziua Ziaristului Român (28 iunie) în memoria inegalabilului ziarist român, Mihai Eminescu, este precedată de concursul Premiile UZPR, pe tema “Tot ce-i românesc nu piere” și de Serata „Eminescu, jurnalistul” etc.

Sub egida Convorbiri jurnalistice, UZPR invită filialele sale să se exprime. Sub autoritatea Uniunii, președintele Doru Dinu Glăvan transmite tuturor membrilor săi să se încreadă în forța condeiului lor și să marșeze pe valoarea identitară a breslei. Pentru că, Ce poate fi mai organic frumos şi mai eficient, mai trainic?, se-ntreabă și acad. Gheorghe Păun, dacă nu Apărarea simbolului identitar care ne apără identitatea!…

                                                              Daniela GÎFU / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.