default-logo

Partea a doua a Zilei Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului se va desfășura la Bor

Partea a doua a Zilei Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului se va desfășura la Bor
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni va derula partea a doua a proiectului „Ziua Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului”, la Bor, în Serbia, în 02 iunie 2019. Proiectul se va implementa în parteneriat cu Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum” și cu susţinerea Consulatului General al României la Zajecar.
Evenimentul va consta într-o dezbatere ce va avea loc la Sala de conferințe a Bibliotecii Naționale din Bor, la care vor participa lideri ai asociaţiilor românilor/vlahilor din Valea Timocului, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române în Timoc, invitați din țară, profesori, părinți și elevi din comunitatea de români care trăiesc în Valea Timocului. Temele de discuție vor avea în vedere protejarea și revigorare a identității naționale româneşti prin promovarea limbii materne și utilizarea ei ca mijloc de comunicare definitoriu pentru conservarea și perpetuarea identității și a obiceiurilor și tradițiilor strămoșești.
În foaierul Bibliotecii Naționale din Bor va fi o expoziție de costume populare din mai multe zone ale Timocului, precum și hărți și fotografii despre comunitatea românilor/vlahilor din Timoc, iar evenimentul se va încheia cu un program cultural susținut de artiști populari români/vlahi, cu scopul de a evidenția identitatea comună a culturii și tradițiilor identitare de pe cele două maluri ale Dunării.
Acțiunea își propune să contribuie la păstrarea şi promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din Nord-Estul Serbiei.
Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Departamentul de Comunicare
Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni
www.ieh.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.