Calendar CERTITUDINEA / Iunie 2019

GHEORGHE POMUȚ (1818- 1882)

Primul general român din armata SUA. A schimbat harta politică a lumii, determinându-l pe Țarul Alexandru al II-lea să vândă Alaska americanilor, pe 7.200.000 de dolari

“The memorial day” este sărbătoarea prin care americanii cinstesc memoria celor care au avut o contribuţie deosebită în formarea Statelor Unite ale Americii. Ea este celebrată în fiecare an, în ziua ziua de 30 mai. Printre cei omagiați se numără și Gheorghe Pomuţ, românul pe care președintele Clinton a ținut să-l pomenească în discursul său, cu ocazia vizitei în România, în 1997.

  • Gheorghe Pomuț s-a născut la data de 31 mai 1818, la Gyula, în Ungaria, într-o familie românească venită din Săcele (juețul Brașov).
  • În 1848, la vârsta de 30 de ani, participă la revoluția maghiară condusă de Layos Kossuth. În 1850 emigrează în Statele Unite unde, împreună cu un bănățean pe nume Dragoș și cu câțiva revoluționari maghiari, înființează, în statul Iowa, localitatea New Buda (la sud de Burlington).
  • În anul 1861, Pomuț începe să promoveze, în America, ideea egalitarismului etnic, cerând Ungariei să aplice un tratament corect față românii din Transilvania şi sfătuindu-i pe aceştia din urmă să menţină legăturile cu fraţii lor din Principate.
  • În 1861, după izbucnirea Războiului de Secesiune, se înrolează în armata nordistă, ca locotenent în Regimentul 15 Infanterie din Iowa. Remarcându-se prin vitejia și inteligența sa, avansează rapid în toate gradele și funcțiile militare, iar la sfârșitul războiului Senatul american îi conferă gradul de general de brigadă.
  • Spre sfîrşitul anului 1866, Pomuţ e numit reprezentant diplomatic al Statelor Unite la Petersburg, pe lîngă ţarul Rusiei (Alexandru al II-lea). Se implică direct în „afacerea Alaska” reușind, cu inteligenţă şi abilitate, să-l convingă pe ţarul Alexandru al III-lea să vândă Alaska americanilor, invocând argumente diverse, precum lipsa de vegetaţie, condiţiile atmosferice nefavorabile, nepopularea etc. În final, la 30 martie 1867, Alaska a fost vândută contra sumei derizorii de 7.200.000 de dolari.
  • A murit la12 octombrie 1882, la Petersburg, în condiții misterioase. Nu au fost elucidate încă împrejurările suspecte ale morţii sale, nici cuantumul şi soarta averii pe care o poseda. Se ştie doar că urmaşul său la conducerea misiunii diplomatice americane ar fi expediat peste Ocean averea a cărei urmă s-a pierdut cu totul.
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.