default-logo

Dezvăluirile unei jurnaliste față în față cu „siguranța națională a Australiei”

Poliția autraliană a executat un raid la locuința unei jurnaliste care a transmis o tire referitoare la intențiile autorităților de a spiona cetățenii. Considerând că ete vorba despre o prezumtivă scurgere de informații clasificate, oamenii legii au pus în executare un mandat de percheziție în casa lui Annika Smethurst. Imediat, organizațiile media au ieșit public în apărarea jurnalistei, condamnând acțiunea forțelor de ordine, notează BBC. Astfel, potrivit News Corp Australia, acțiunea este „scandaloasă și neavenită, o mișcare ce ar trebui să-i îngrijoreze pe toți australienii care prețuiesc libertatea într-o societate deschisă”. La rândul lor, reprezentanțiii Media, Entertainment and Arts Alliance au acuzat Poliția de „încercare de a pedepsi un jurnalist pentru că a relatat în mod legitim despre o temă care este, fără îndoială, în interesul opiniei publice”.

Potrivit jurnalistei, care lucrează la „Sunday Telegraph” și colaborează la alte entități media, Ministerul Apărării din Australia intenționează să confere puteri sporie agenției de cyber-intelligence Australian Signals Directorate. Ca urmare a acestui plan, agenția ar urma să aibă posibilitatea de a accesa e-mailuri, date bancare și mesaje ale australienilor, aspecte pentru care momentan nu este abilitată. În reportajele sale, jurnalista a inclus și copii ale unor documente care ar atesta acest plan.

Așa cum era de așteptat, oficialitățile au negat această intenție. Totuși, Poliția a răscolit timp de șapte ore în locuința jurnalistei, având un mandat „în legătură cu publicarea de informații clasificate și secrete oficiale, o chestiune extrem de gravă, cu potențial de a amenința siguranța națională a Australiei”, după cum au punctat, într-un comunicat, reprezentanții forțelor de ordine.

R. I.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.