La Orăștie, va fi amenajat, cu fonduri europene, Muzeul Civilizației Dacice

 La Orăștie, în județul Hunedoara, va fi amenajat cu fonduri europene un Muzeu al Civilizației Dacice, contractul de finanțare urmând a fi semnat joi, 6 iunie 2019, de către reprezentanții ADR Vest și cei ai autorităților locale și județene. Valoarea acestuia depășește 24 de milioane de lei.
Muzeului Civilizației Dacice, va fi amenajat în această clădire, ce va fi reabilitată.
Lucrările de amenajare ale Muzeului Civilizației Dacice presupun reabilitarea și valorificarea unei clădiri existente, situată pe strada Nicolae Bălcescu nr.16, prin schimbarea destinației si refunctionalizarea acesteia. Proiectul are ca scop reorganizarea spațiilor într-un nou format în ceea ce privește tematica științifică, dar și includerea unor dotări la standarde internaționale, respectând normele necesare realizării funcțiunii de muzeu și muzeu expozițional.
Clădirea va include un muzeu de carte și icoane vechi, un spațiu pentru documentare și cercetare pentru Comitetul UNESCO și Consiliul Științific al monumentului Sarmizegetusa Regia, dar și un Centru de informare și promovare turistică.
La primul etaj va fi amenajat Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, iar la etajul al doilea va fi organizat Muzeul Civilizației Dacice. Clădirea va avea săli pentru expunere, săli de conferințe şi expoziții temporare, depozite şi spațiu carantină, un laborator restaurare obiecte de etnografie, birouri, spatii pentru pază, spațiu pentru vânzare bilete și suveniruri, garderobă, căi de acces (holuri, scări, ascensor) și chiar o cameră de oaspeți.
Proiectul presupune, de asemenea, finanțare unor lucrări de reabilitare și modernizare a străzilor de acces către acest obiectiv. Se va amenaja o structură rutieră nouă, cu pavele din calupuri de piatra naturală, refacere trotuare cu pavaj din plăci de granit, amenajare spații de odihnă cu mobilier urban, lucrări de scurgere și captare ape pluviale și amenajarea terenului.
Proiectul are o valoare estimativă de 24.287.000 lei (TVA inclus).
                                                          Ioan Vasiu / UZPR 
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.