◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

HIPNOZA, CEA MAI VECHE TEHNICA DE PSIHOTERAPIE

Hipnoza este o stare de atenție sau concentrare elevată care este asociată cu o stare de relaxare totală. Transă hipnotică rămâne o enigmă pentru oamenii de știința. Contrar credinţei populare, sub hipnoză, subiectul are un control total asupra gândirii sale.

În ultimii ani, hipnoză este utilizată în tratamente împotriva depresiei, anxietăţii, dar și ca tratament împotriva obezităţii. Hipnoza ajuta şi la reducerea durerilor post operatorii.

Mult timp, hipnoză a fost considerată magie. În Antichitate, era utilizată de către egipteni și chinezi în ritualuri religioase. În Evul Mediu, practica hipnozei era condamnată și pedepsită de către reprezentanţii bisericii.

În Grecia Antică, medicul Asklepios a construit un templu în care era o cameră pentru vindecarea somnului. Pacienții erau pregătiți cu câteva zile înainte, cu ape purificatoare, bai și post. Când ajungeau în celebra camera, medicul, prin atingeri duioase și vorbe spuse în șoaptă, inducea o stare de transă.

Primul medic care a avut o influența majoră în domeniul hipnozei a fost Franz Anton Mesmer. El a stabilit o teorie conform căreia forţele magnetice interne intervin în videcare. Teria poartă numele de mesmerism. Pacienții erau tratați prin metode precum atingerea scoarţei copacilor, sau a unor frânghii acoperite cu nisip.

James Braid este medicul care a introdus termenul de hipnoză, termen dat după Hypnos, zeul somnului în Grecia Antică. Braid a intuit că transa mesmerica în care se aflau subiecţii apare în urma fixării obiectului pe care mesmeristul l-a folosit pentru a induce starea de transă.

El susţinea că fixarea vizuală prelungită pe un obiect, de exemplu un ceas, aduce o stare de oboseală în anumite zone ale creierului, ceea ce face ca subiecţii să intre într-o stare de somn nervos.

James Esdaile a lucrat pentru British East India Company, la diferite spitale din Calcutta. El a efectuat operaţii chirurgicale, de la extragerea dinţilor, până la amputarea picioarelor la pacienți aflaţi sub hipnoză.

Capacitatea de a fi hipnotizat diferă de la un om la altul. Persoanele care pot fi hipnotizate sunt cele care au un grad de educaţie ridicat, citesc, vizionează filme, interacţionează social.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *