◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Ziua Eroilor la Valea Uzului. Lumânări și flori la mormintele tuturor morților, indiferent de etnie

Frumoasa Vale a Uzului a fost,  de sărbătoarea Înălțării și a Zilei Eroilor, cea mai vizitată locație din România. Din păcate a fost și subiectul cele mai mari diversiuni care a avut loc după cea denumită ,,Revoluția din 1989,” și incidentele de la Târgu Mureș din 1990.

Joi, 6 iunie 2019, s-a cinstit memoria  eroilor din cimitirul de pe Valea Uzului. Anunțul despre eveniment a fost făcut cu 3 săptămâni înainte, de asociația Calea Neamului, președinte dr. Mihai Tîrnoveanu. Primăria Dărmănești a organizat în amănunt  atât manifestările de la monumentele eroilor din oraș, cât și pe cele de la cimitirul de pe Valea Uzului.

Începând cu ora 16,00, pe platoul de lângă Primăria Dărmănești au sosit românii care au dorit să urce la cimitrul de pe Valea Uzului. Plecarea s-a făcut organizat, de la ora 16,28, în coloană, cu Jandarmeria și Poliția Locală în frunte. Cei peste 20 de km au fost străbătuți în 60 de minute, pe un drum mai mult forestier… Fiecare mașină avea arborat steagul tricolor.  Și cele două mașini cu careieni au spus prezent. Dacă la ora 14,00 se anunța Cod Portocaliu de vreme rea pe Valea Uzului, pe măsură ce înaintam în coloană spre cimitir, Soarele ne deschidea drumul! Momente  care nu se pot reda în cuvinte.

Nici nu am coborât de pe Valea Uzului că soseau deja mesajele prin care aflam că acolo, la cimitir, a fost prăpăd.  Diversiunea a fost servită celor care nu au fost de față și care înghit pe nemestecate știri neverificate…

În realitate totul s-a desfășurat în cel mai autentic spirit creștinesc, demn de o sărbătoare atât de importantă cum e Ziua Înălțării. Cei 2.000-3.000  de români au venit  din toate colțurile țării. La sosirea pe platoul montan din fața cimitirului, echipe de jandarmi si polițiști dirijau mașinile spre locuri de parcare posibile. O mare de mașini cu o mare de steaguri tricolore au dat dovadă de comportament civilizat  până și în vârful muntelui.

La ora 17,30, Frăția Ortodoxă și Calea Neamului  au format alaiul care  s-a îndreptat spre cimitir cu icoane, coroane de flori  și cântări.

Un sobor de preoți a oficiat un serviciu religios în memoria celor 149 de soldați români care-și dorm somnul de veci în acest loc, alături de soldați maghiari, nemți, ruși, sârbi sau italieni.

S-a rostit numele fiecărui ostaș din acest cimitir iar apoi au urmat alocuțiunile celor prezenți.

Ana Săndulea a dat glas unui cântec de cătănie care a sensibilizat inimile tuturor celor prezenți.

Românii au venit la cimitrul de pe Valea Uzului cu brațele încărcate de flori, cu lumânări și cu colaci pentru pomană, așa cum e datina străbună. Nu numai mormintele ostașilor români au avut parte de lumânări și flori ci și celelate, fără deosebire de apartenență etnică.

Atmosfera a fost una specifică fiecărei sărbători străbune de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. S-a împărțit colivă, colăcei cu lumânări și flori cât cuprinde. Faptul cel mai semnificativ al acestei comemorări a fost sentimentul profund, de unitate, între toți cei prezenți. Românii din toate colțurile țării au redescoperit că sunt frați și surori și s-au comportat ca atare. Maica Românie  și-a revăzut din nou fiii și fiicele îmbrățișându-se.

GLORIE ETERNĂ EROILOR căzuți pentru apărarea patriei!

Daniela Ciută

Un comentariu pentru “Ziua Eroilor la Valea Uzului. Lumânări și flori la mormintele tuturor morților, indiferent de etnie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *