DAN GHIȚESCU, UN SCRIITOR CARE VA RĂMÂNE (18 oct. 1931- 8 iunie 2019)

Ne-a părăsit pentru totdeauna Dan Ghiţescu, o personalitate plurivalentă (cum bine l-a „simţit”  renumitul critic literar prof. Dr. Marian Barbu) , mândrie pentru românii de pretutindeni! Dumnezeu să-l ierte! Condoleanţe din suflet lui Veve – iubită și devotată soţie (semna email-urile spre prieteni cu „Vevedan”!)  şi lui Monica, fiica lui dragă !

Îmi este tare greu să scriu aceste rânduri-mărturie la timpul trecut, parcă nu este adevărat. Dar…, cum a spus consăteanul meu Bartolomeu Anania – Moartea nu există, este o trecere, o punte…  pe care o vom trece toţi când ne este scris, aş adăuga eu.

Mă copleşesc amintirile…ce să scriu mai întâi? Cineva, mai competent decât mine, ar trebui să scrie o carte cu multe sute de pagini, despre viaţa şi opera acestui mare român, Dan Ghiţescu. A  fost un reputat om de cultură, regizor, scriitor, realizator de emisiuni în franceză cu diferite teme (la Télé-Québec) şi remarcabil om de afaceri (ştiu bine de ce spun asta). L-am cunoscut (eu și soția mea Julia Deaconu – fostă medic neuro-psihiatru în RSR)  în anul 1984, în Brossard, (peste fluviul Saint Laurent, sud de Montreal) în casa regretatului meu văr, ing. Lulu Mihăilă. Ne-am împrietenit imediat şi s-a oferit să ne ajute, el fiind„vechi” în Canada – ajunsese în 1970. Ne-a încurajat mult – aveam copilul rămas „zălog” în RSR, iar Monica era cam de aceeaşi vârstă cu micuţul “ostatic” rămas fără părinţi. Avea darul de a încuraja oamenii, vedea bine părţile pozitive din orice; era un mare optimist.  Eu eram abia venit în Canada şi mi-a făcut mult bine „mâna caldă” pe care mi-a întins-o, împreună cu Veve. Am rămas prieteni pe viaţă şi după… nu îl voi uita niciodată pe bunul meu colegdin Asociaţia Canadiană a Scriitorilor Români cât şi din Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni.

Despre realizările literare ale scriitorului Dan Ghiţescu s-a  vorbit mult. Cunoscute personalităţi ale literaturii române,  precum prof. Dr. Anca Sîrghie, Alex Ştefănescu, Ion Cocora şi alţii, i-au elogiat fără rezerve romanele. Cu numai câteva luni în urmă, i-am trimis renumitului (şi exigentului) critic literar, prof. univ. Dr. Marian Barbu (la Algonquin, nord de Chicago) câteva cărţi spre analiză, printre care şi cartea „Zodia Cameleonului”, ediţia a doua, cu o postfaţă a Doinei Uricariu. Recenzia despre această carte a „ilustrului român”(cum l-a numit prof. Marian Barbu pe Dan Ghițescu, în „rezonanță” cu toți admiratorii) care a rezultat, a fost publicată în revista Destine Literare, numărul din martie 2019, pagina 15  (destine-literare.com) şi este concludentă – reproduc numai încheierea:  „Prozatorul îşi domină cu siguranţă substanţa inspiraţiei, printr-o severă selecţie, slujind ideea în termenii adevărului istoric. Scriitorul, în toată fibra lui istorică, se (şi) ne consolează că – singuri pe lume, precum Adam şi Eva, cunoscător de literatură universală afirmă, în cunoştinţă de cauză, ca filonul cameleonismului, nu este doar o boală românească.”

I-am mai trimis profesorului şi piesa de teatru „Moftul naţional”, video-comedie în 7 tablouri (70 de pagin), publicată în anul 2018 la Editura Palimpsest, „având o copertă a IV-a înţesată de un comentariu critic al cunoscutului Ion Cocora”.  O știam (într-o primă variantă)încă din anul 2017, când am citit-o împreună la Hallandale, Florida, cu fața spre oceanul Atlantic, în superbul apartament din apropiere de plajă, la etajul 10, unde an de an se refugia să nu înfrunte iernile canadiene.  Piesa are o distribuţie aleasă – I.L. Caragiale, Rică Venturiano, Şerveţel (chelner) , Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, B. St. Delavrancea, Leopoldina Reinike (Fridolina), Veronica Micle, o chelneriţă. Analizând-o cu minuţiozitatea şi competenţa-i  recunoscută, criticul Marian Barbu  nu are decât cuvinte de apreciere despre piesă şi despre autorul Dan Ghiţescu, „scriitor modern atotputernic” !

Ca un omagiu, aduc aminte cititorilor acestor rânduri, titlurile altor cărţi de succes publicate de colegul nostru: Praful şi pulberea (1992), La răsărit, apare soarele (2002), Noaptea nu aparţine nimănui (2011), Omul care vine din Est (2012- tradusă şi în limba franceză de distinsa noastră colegă Muguraş Maria Vnuck și publicată la Paris în anul 2014 la Editura Descartes sub titlul  L’Homme qui venait de l’Est) şi Timpul care ne-a rămas (2017).

Câte nu ar fi de spus despre regizorul (de teatru şi de fim), scriitorul, scenaristul, realizatorul de emisiuni TV (documentarul Dinastia blestemată!) și remarcabilul ziarist (a publicat numeroase articole în română și franceză) Dan Ghiţescu !Dar despre „Micul Teatru Românesc” pe care l-a înfințat la Montreal, cu  regretatul actor, scriitor, compozitor si interpret Aurel Manolescu  în roluri principale (A.M. a „petrecut” 11 ani în Siberia!!!) câte nu ar fi de spus…! Mă opresc însă aici, deocamdată. Din nefericire, sunt la Londra și nu am cu mine toate informațiile pe care mi le-a dat cu ani în urmă; nici să-mi iau un ultim rămas bun la înmormântare la Montreal, nu pot ajunge. Ce păcat !

Drum bun spre Eternitate, prieten drag !  „Viaţa şi moartea sunt iluzii. Noi suntem într-o constantă stare de transformare.” – cum a spus colegul tău în ale regiei de filme (știu că erai la curent cu evenimentele din „lumea” cinematografiei), regizorul mexican  Alejandro Gonzales Inamitu ! Îl citez, chiar dacă nu este originală maxima – parcă vine de la Budha,  dar,după ce i-a fost recunoscut talentul cu două premii OSCAR pentru filmele BIRDMAN şi The REVENANT și va fi preşedintele juriului Festivalului de la Cannes în 2019, a câștigat notorietate…  Sau cum a spus miliardarul (fost) Steve Paul Jobs (care a plecat spre Eternitate la numai 56 de ani, în ciuda miliardelor de dolari pe care le avea) :  „Moartea este destinaţia pe care toţi o vom împărtăşi – nimeni, niciodată, nu a scăpat de ea.  Şi aceasta este aşa cum este, deoarece moartea este foarte probabil, singura, cea mai bună invenţie a vieţii…”

Deci… pe mai târziu, sau mai curând, Maestre Dan ! – ne naştem pe rând, dar „plecăm” pe sărite și nu știm niciodată când !

Alexandru Cetățeanu/Londra

14 iunie, 2019

Marţi 18 iunie, între orele 16:00 şi 21:00, la Centru funerar Côte-des-Neiges (4525 ch. Côte-des-Neiges, Montreal) se va putea aduce un ultim omagiu marelui Român, DAN GHIȚESCU.

Serviciul funerar va avea loc miercuri, 19 iunie, între orele 13:30 şi 14:30 la Chapelle de la Résurection, 4601 ch. Côte-des-Neiges, Montreal.

Alexandru Cetățeanu / UZPR

Montreal

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.