◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Băncile continuă să investească masiv în combustibilii fosili

Băncile și instituțiile financiare care au semnat angajamente de emisii zero investesc în continuare masiv în combustibili fosili, au arătat cercetările grupului Reclaim Finance.

Concret, inițiativa Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) a fost lansată de fostul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney, ca una dintre principalele realizări ale Regatului Unit privind clima. Marea Britanie s-a lăudat la Cop26 că 450 de organizații din 45 de țări, cu active de peste 130 de miliarde de dolari, s-au înscris la GFANZ, pentru a-și alinia investițiile cu scopul de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius. Dar membrii au turnat sute de miliarde în combustibili fosili de atunci, conform datelor grupului, citate de The Guardian.

GFANZ este alcătuit din numeroase grupuri care solicită membrilor să-și reducă expunerea la combustibilii fosili, dar cel puțin 56 dintre cele mai mari bănci din grupul net-zero banking Alliance Group au oferit 270 de miliarde de dolari către 102 companii de combustibili fosili pentru extindere, prin 134 de împrumuturi și 215 aranjamente de subscriere, arată Reclaim Finance. „Membrii GFANZ acționează ca piromani climatici. Ei s-au angajat să obțină zero net, dar continuă să investească sute de miliarde de dolari în dezvoltatorii de combustibili fosili. GFANZ și alianțele sale membre vor fi credibile doar odată ce își vor schimba jocul și vor insista ca membrii lor să ajute să pună capăt erei expansiunii cărbunelui, petrolului și gazelor fosile”, punctează Paddy McCully, analist senior la Reclaim Finance.

Raportul a mai constatat că puțini dintre membrii GFANZ au pus în aplicare politici de investiții care să ocolească noi proiecte pe combustibili fosili, chiar dacă toți ar trebui să își schimbe portofoliile pentru a fi în conformitate cu obiectivul de menținere a temperaturii globale la o încălzire de maximum 1,5 grade Celsius.

Lucie Pinson, director executiv și fondator Reclaim Finance, a acuzat alianța de greenwashing. „Este o afacere ca de obicei pentru majoritatea băncilor și investitorilor implicați în GFANZ, care continuă să sprijine dezvoltatorii de combustibili fosili fără nicio restricție, în ciuda angajamentelor de nivel înalt față de neutralitatea carbonului. Spălarea lor ecologică este cu atât mai dăunătoare cu cât pune la îndoială sinceritatea tuturor angajamentelor net zero și subminează eforturile celor care acționează cu adevărat pentru climă”.

Una dintre cele mai mari bănci implicate în GFANZ este HSBC, care a anunțat restricții privind finanțarea petrolului și gazelor în timp ce a aprobat 58 de tranzacții, în valoare de 12 miliarde de dolari în capital, pentru dezvoltatorii de combustibili fosili, potrivit raportului Reclaim Finance. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *