◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Marea Britanie. Pârghiile pentru menținerea Regatului Unit

După Brexit

Supermarketurile raţionalizează vânzările, cofetarii şi patiserii analizează alternative, iar fermierii cer măsuri din partea guvernului (Cum arată Marea Britanie după aproape doi ani de la ieșirea din UE? (descopera.ro), postat pe 28 noiembrie 2022): „Ceea ce se întâmplă pe piaţa ouălor în acest moment poate fi aplicat şi pe piaţa fructelor sau cerealelor sau cărnii“, avertizează Tim Lang, profesor la University of London.

Circa un milion de polonezi trăiau în Marea Britanie înainte de Brexit, reprezentând peste o cincime din numărul de migranţi din Marea Britanie, iar în noiembrie 2022, cca 200.000 de membri ai comunităţii poloneze au părăsit Reagtaul Unit. Aproximativ 11% din migranţii din Marea Britanie muncesc în sectorul transporturilor, 10% în agricultură şi 9% în sistemul de sănătate.

00:17 Penuria de şoferi de autovehicule grele de marfă din 2021 a persistat şi în 2022. Peste 1.000 de angajaţi ai firmei de securitate G4S care livrează cash şi monede unora dintre cele mai mari bănci şi supermarketuri ale ţării au anunțat că intră în grevă în decembrie 2022, putând apărea astfel penurii de cash înaintea Crăciunului.

 

Numărul populației creștine din Anglia

Pentru prima dată, mai puțin de jumătate dintre oamenii din Anglia și Țara Galilor se descriu ca fiind creștini, a dezvăluit Recensământul din 2021 (Less than half of England and Wales population Christian, Census 2021 shows – BBC News, postat pe 29 noiembrie 2022): proporția persoanelor care au spus că sunt creștini a fost de 46,2%, în scădere față de 59,3% în ultimul recensământ din 2011. În schimb, numărul celor care au spus că nu au religie a crescut la 37,2% din populație, față de 25% în 2011. Cei care se identifică ca musulmani au crescut de la 4,9% în 2011 la 6,5% în 2021.

Separat, atunci când oamenii au fost întrebați despre grupul lor etnic, 81,7% dintre rezidenții din Anglia și Țara Galilor s-au identificat ca fiind albi, în scădere față de 86,0% cu un deceniu mai devreme, potrivit recensământului. Și 74,4% din populația totală s-a identificat drept alb, precum și englez, galez, scoțian, nord-irlandez sau britanic. Următorul grup etnic cel mai răspândit a fost asiaticii, britanicii asiatici sau galezii asiatici, reprezentând 9,3% din populația totală – 5,5 milioane de oameni, față de 4,2 milioane. Numărul de persoane care s-au identificat drept negru, negru britanic, negru galez, caraibian sau african a fost de 2,5% din populație, în creștere de la 1,8%, luând cifra de la 990.000 la 1,5 milioane. Una din 10 dintre gospodăriile din Anglia și Țara Galilor sunt acum formate din persoane din două sau mai multe grupuri etnice diferite – o creștere de la 8,7%. Iar Luton, Birmingham și Leicester sunt printre cele 14 zone din Anglia în care oamenii care se identifică ca albi sunt acum în minoritate.

 

Platforma de identitate digitală a guvernului scoțian

Partidul Național Scoțian (SNP), aflat la guvernare, a anunțat că va derula în 2023 un proiect pilot, împreună cu Disclosure Scotland (o agenție executivă a guvernului scoțian, care oferă servicii de dezvăluire a cazierelor judiciare pentru angajatori și organizații din sectorul voluntarilor) pentru a testa propria platformă de identitate digitală (Guvernul scoțian lansează o platformă de „identitate digitală” care va fi conectată la securitatea socială, la serviciile de sănătate și la creditele bancare: proiect realizat în colaborare cu Forumul Economic Mondial | ActiveNews, postat pe 22 noiembrie 2022): prin intermediul proiectului pilot, utilizatorii vor putea accesa mai multe servicii Disclosure Scotland cu un singur set de informații de conectare:„Disclosure Scotland îi ajută pe angajatori să ia decizii mai sigure atunci când recrutează persoane, de asemenea, asigură în legătură cu faptul că persoanele nepotrivite nu lucrează cu grupuri vulnerabile, inclusiv cu copii.

În cele din urmă, ID-urile digitale vor fi implementate și pentru alte servicii din țară, cum ar fi Social Security Scotland – securitatea socială din Scoția și asistența medicală; în spitale și la medicii de familie, utilizarea ID-urilor digitale ar putea crea confuzie și mai multă muncă pentru personal, iar oamenii ar putea fi refuzați dacă nu au unul. Serviciul de identitate digitală al guvernului scoțian va costa până la 83,5 milioane de lire sterline.

Guvernul scoțian lucrează de cinci ani la o platformă de identitate digitală: o scurtă fază alfa a programului guvernamental de asigurare a identității online a fost lansată în 2018. Scott Logic a primit contractul în 2021 și a început să lucreze la el în aprilie. Primul program pilot trebuie să fie gata în 2023. Potrivit Scott Logic, ”viziunea noastră este de a introduce un serviciu de identitate digitală pentru utilizatori, care oferă o modalitate sigură și ușoară pentru ca oamenii să dovedească faptul că sunt eligibili pentru un serviciu public sau un beneficiu online. În curând, va fi obligatoriu să ai o identitate digitală pentru a obține servicii publice. Există, de asemenea, un parteneriat între echipa serviciului de identitate digitală din Scoția și Experian, o companie de evaluare a creditelor. Această parte a serviciului este susținută de un contract pe doi ani și va verifica dacă există dovezi că utilizatorul există în lumea reală. Acesta va identifica activitățile potențial frauduloase, va verifica validitatea documentelor și va compara fotografia utilizatorului cu un document oficial.

În prezent, pentru a verifica identitatea unei persoane se folosesc documente de identitate cu fotografie, cum ar fi permisele de conducere și pașapoartele, dar guvernul intenționează să includă și cardurile de rezidență biometrice ale UE. De asemenea, intenționează să extindă acest sistem pentru a include verificarea bazată pe cunoștințe, cum sunt datele guvernamentale. Sistemul de identitate digitală va fi, de asemenea, legat de un portofel digital mai larg sau de un dulap digital. Aceste atribute vor fi stocate, astfel încât utilizatorii să le poată folosi pentru alte servicii care nu fac parte din proiectul pilot, dar care vor fi disponibile în viitor.

Gavin Ross, unul dintre responsabilii politici ai guvernului scoțian în domeniul identității digitale, care conduce acest proiect a declarat: „Există noi beneficii și produse viitoare care sunt lansate de către Social Security Scotland în permanență și, de asemenea, purtăm discuții cu colegii noștri din domeniul sănătății despre cum putem sprijini serviciile pe care le oferă. Ne uităm în afara Scoției, suntem interesați să vedem cum putem sprijini persoanele care vin din străinătate și, de asemenea, analizăm destul de atent ce se întâmplă cu sistemul UE și suntem foarte interesați de posibilitatea de a le oferi Oamenilor opțiunea de a partaja informații verificate privind identitatea între platforme”.

 

Referendumul scoțian pentru independență

Scoția a organizat un referendum pentru independență în 2014 și peste 55% dintre cetățeni au votat pentru a rămâne parte a Regatului Unit. Al doilea referendum pentru independența Scoției are nevoie de aprobarea Westminsterului, a decis Curtea Supremă britanică (De ce nu poate Parlamentul scoțian să convoace al doilea referendum pentru independență? (descopera.ro), postat pe 25 noiembrie 2022): sistemul Westminster sau modelul Westminster este un sistem parlamentar dezvoltat în Anglia, care este parte constitutivă a Regatului Unit al Marii Britanii; termenul provine de la Palatul Westminster, sediul Parlamentului Britanic. Decizia celor mai importanți judecători britanici, care o împiedică pe Nicola Sturgeon, premierul Scoției, să organizeze anul viitor un nou referendum, a fost unanimă. Astfel, Parlamentul scoțian nu are puterea de a convoca un al doilea referendum de independență față de Regatul Unit…

Prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon, a propus ca al doilea referendum pentru independența Scoției față de Regatul Unit, numit IndyRef2, să se desfășoare în octombrie 2023. Totodată, premierul scoțian a avertizat că va folosi următoarele alegeri generale ca referendum informal dacă instanța îi blochează planul. Acum, SNP – partidul care s-a pronunțat pentru independența Scoției, care conduce țara din 2007, consideră că are un mandat pentru a organiza un nou referendum datorită succesului său din alegeri și ca urmare a schimbărilor provocate de Brexit.

 

Dobrescu M. Emilian/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *