◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Săptămâna Națională de Alfabetizare în Știri 2023. Jurnaliști de top arată publicului american cum să evite dezinformarea

Săptămâna Națională anuală de Alfabetizare în Știri va avea loc în perioada 23-27 ianuarie și va încuraja consumatorii de știri să oprească valul de dezinformare și să învețe cum să identifice știrile demne de încredere. Săptămâna include evenimente și resurse care vor explora problemele complexe legate de scăderea încrederii în mass-media de știri și vor evidenția eforturile de succes pentru a ajuta la reconstruirea credibilității, relatează prnewswire.com.

Potrivit Barometrului Edelman Trust, încrederea în mass-media scade pe tot globul. În același timp, îngrijorarea cu privire la informațiile false și înșelătoare este la cote maxime. Evenimentul de știri de anul acesta abordează aceste provocări cu sfaturi, instrumente și conversații gratuite, atât online, cât și în persoană.

National News Literacy Week este co-prezentată de News Literacy Project, o organizație non-profit națională de educație non-partizană și principalul furnizor de resurse de alfabetizare în știri din țară și The E.W. Scripps Company, una dintre cele mai mari organizații de știri TV din SUA. Evenimentul își propune să ridice rolul alfabetizării în știri și al unei prese libere, oferind tuturor abilităților de care au nevoie pentru a deosebi realitatea de ficțiune. „Publicul american se străduiește să înțeleagă adevărul din zgomotul de știri și de informații cu care se confruntă zilnic, în timp ce dezinformarea crește pe rețelele de socializare și știrile locale sunt în declin. Abilitățile de alfabetizare în știri îi ajută pe consumatorii de media să înțeleagă ce face știrile demne de încredere, iar Săptămâna Națională a știrilor va ajuta să se asigure că mai mulți oameni pot naviga cu încredere în știri”, punctează Charles Salter, președinte și CEO al NLP.

Pentru a contribui la întărirea încrederii publicului în știri, tema din acest an va examina pașii greșiți din trecut făcuți de factorii de decizie din redacții și va ajuta la demistificarea modului în care sunt făcute știrile la instituții credibile. „O democrație sănătoasă depinde de un cetățean informat și educat și de o industrie jurnalistică de încredere. Pentru Săptămâna Națională de Alfabetizare în Știri din acest an, aruncăm o lumină asupra procesului de colectare și raportare a știrilor pentru a spori și mai mult deschiderea și transparența cu audiența noastră locală și națională de știri din întreaga țară”, a declarat Adam Symson, președinte și CEO al Scripps.

Potrivit prnewswire.com, jurnalişti de la Chicago Sun-Times, Block Club, City Bureau şi Northwestern vor explica modul în care câştigă încrederea prin implicarea publicului în procesul editorial.

Pentru educatori, NLP și NBCUniversal News Group vor găzdui pe 27 ianuarie un NewsLitCamp® virtual, o experiență de învățare profesională care conectează profesorii cu jurnaliștii practicanți. Alte discuții transmise în direct vor include participanți de la Asociația Americană de Psihologie, KQED, postul NPR din San Francisco; Teens for Press Freedom, o organizație națională condusă de tineri; EduColor, un grup de advocacy pentru educatori care sprijină comunitățile de culoare; și experți în dezinformare din NLP. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *