◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Credința, exploratorul și…matematicianul


PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

1. „Marele matematician elveţian LEONHARD EULER este autorul unei formule matematice, care dovedeşte că există Dumnezeu. O anecdotă celebră, inspirată din argumentele filosofice ale lui Euler referitoare la religie este datată din timpul când activa la Academia din Sankt Petesburg. Filosoful francez Denis Diderot vizita Rusia, la invitaţia împărătesei Ecaterina cea Mare. Împărăteasa era alarmată de faptul că filosoful prin argumentele sale ateiste putea să influenţeze negativ pe unele persoane de la curtea imperială. Diderot a fost informat că există un matematician care demonstrează matematic existenţa lui Dumnezeu. Leonhard Euler, a fost adus în faţa asistenţei şi a demonstrat matematic existenţa lui Dumnezeu. Diderot, surprins de demonstraţia făcută şi de hohotele de râs ale asistenţei, a cerut împărătesei să plece din Rusia, ceea ce s-a şi întâmplat”.
Leonhard Euler (1707- 1783),
unul din cei mai importanţi matematicieni din istorie şi cel mai mare matematician al sec. al XVIII-lea. El este matematicianul cu cea mai întinsă operă din istorie, potrivit unei analize făcute de prof. român Ion Chiţescu. La vârsta de 13 ani s-a înscris la Universitatea din Basel, cu scopul de a se pregăti pentru o carieră teologică şi filosofică, dar până la urmă a optat pentru matematică. În anul 1723 a absolvit Facultatea din Basel, obţinând titlul de master în filosofie. În 1727 a primit marele premiu la un concurs al Academiei din Paris dedicat modalităţii optime de aranjare a catargelor la un vapor. În cariera sa a obţinut de 12 ori premiul Academiei din Paris. În anul 1727, la vârsta de 20 de ani, şi-a susţinut teza de doctorat, cu titlul „Despre acustică”. Din cauza muncii extenuate, la vârsta de 28 de ani şi-a pierdut vederea la ochiul drept. La propunerea lui Frederic cel Mare al Prusiei merge la Academia de la Berlin, unde va locui timp de 25 de ani, perioadă în care scrie peste 380 de articore şi 200 de scrisori pe teme ştiinţifice şi a publicat 2 cărţi de analiză matematică. Moare la vârsta de 76 de ani, în anul 1783 la Sankt Petesburg.

2. „Un explorator ştiinţific nu poate deveni ateu, căci nimeni ca el n-a putut privi atât de profund în atelierul lui Dumnezeu şi n-a putut admira înţelepciunea Sa eternă; el nu poate decât să-şi plece genunchii în faţa măreţiei Spiritului Divin”.
Heinrich Modler (1794-1874),
astronom german, autorul primei hărţi a Lunii. În anul 1840 ajunge în Estonia în calitate de director al Observatorului Dorpat. El a format ideea curioasă că „Alcyone” (Eta Tauri), a fost vedeta situată în centrul galaxiei.

3. „Nu cunosc altă credinţă şi refugiu decât CREDINŢA ÎN DUMNEZEU. Fără această credinţă care a făcut gloria omenirii, popoarele sunt ca nişte turme care se luptă sfâşiindu-se unii pe alţii…”.
George Sand (1804-1876),
a fost o scriitoare şi feministă franceză. În anul 1848 devine colaboratoare a Guvernului Provizoriu. Îşi publică „Autobiografia” şi până în anul 1876, aproape în fiecare an predă editorilor câte un roman sau o piesă. A lăsat în urma ei o operă strălucitoare, fiind condusă pe ultimul drum în anul 1876 de Flaubert şi Dumas fiul. De reţinut că ea a avut în anul 1836 o idilă cu celebrul compozitor şi pianist polonez, Frederic Chopin, pe care îl cunoaşte prin intermediul muzicianului Franz Liszt.

Părintele Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *